Belinda is een ambitieuze internist die werkt in een ziekenhuis dat gaat fuseren met een ander ziekenhuis. Haar vraag aan mij was om haar te begeleiden bij dit fusietraject, omdat ze helemaal ondersteboven werd gelopen door haar collega’s. Ze was bang dat ze in de gefuseerde afdeling de rotklussen zou krijgen. Ze wilde zich positioneren, profileren, meer gehaaid gedrag gaan vertonen en voor zichzelf opkomen. Toen ik haar vroeg waarin zij wel goed was, zei ze dat ze een echte mensenarts was. Maar daar had ze in deze situatie niets aan. Als ze naar haar collega’s keek, dan waren die slim, strategisch, goed gebekt en durfden voor zichzelf op te komen. Dat moest zij ook kunnen. Dus werk aan de winkel, was haar credo.

Tip 1      ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’

Het eerste wat ik deed, was op de rem trappen. Belinda loopt namelijk over zichzelf heen. Ze waardeert niet wat ze wel kan. Ze is heel kritisch naar zichzelf en vindt wat ze al kan niet nuttig. Onzin natuurlijk. En op zijn Cruijff’s gezegd: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel.’

Ik wilde eerst dat Belinda ging benoemen over welke positieve competenties, vaardigheden en kwaliteiten ze wel beschikte. Vanuit deze kwaliteiten wilde ik dat ze zich dan verder ging ontwikkelen. Werken vanuit negativiteit en ontevredenheid is zo weinig constructief. Dat houd je gewoon niet vol. Snel kwamen we op het volgende rijtje: luisteren, zich goed kunnen verplaatsen in anderen, vriendelijk, integer, dienstverlenend.

Tip 2      Koester de kwaliteiten waarover je al beschikt

Belinda kreeg van mij de opdracht mee om elke dag dat op te schrijven waarvan ze vond dat ze het wel goed had gedaan, waarop ze wel trots was. De eerste dagen was het lijstje zeer summier. Na een week werd het lijstje al langer. Ze mailde me dat ze heel bewust nadacht over wat ze allemaal wel goed deed maar dat dit haar heel veel moeite kostte. Zo had ze nog nooit naar zichzelf gekeken. Na de tweede week gaf ze aan dat het al makkelijker was om ’s avonds een rijtje op te schrijven. Na een aantal weken voelde ze zelfs overdag al, dat dit een moment was dat ze ’s avonds op zou schrijven omdat ze inzag dat dit een mooie kwaliteit van haar was.

Tip 3      Benoem heel specifiek welke nieuwe kwaliteiten je wilt ontwikkelen

Met het waarderen van haar kwaliteiten was het probleem voor Belinda natuurlijk nog niet opgelost. Wel bemerkte ik dat ze vanuit een andere, meer positieve energie naar zichzelf ging kijken. Vervolgens zijn we heel specifiek gaan kijken naar kwaliteiten die zij verder wilde ontwikkelen en naar de situaties waarin deze dan tot uiting moesten komen. Hierbij kwamen we op twee situaties:

  • Directer opdrachten geven aan het (medisch) ondersteunend personeel.
  • Voor zichzelf opkomen: Belinda wilde haar specialisatie ook na de fusie behouden en daarin als de expert worden gezien.

Tip 4      Maak de uitdaging voor jezelf niet te groot

Voor het eerste punt is Belinda met hele kleine en concrete opdrachten gaan werken. Opdrachten die Belinda wel uit haar comfortzone haalden, maar weer niet zo lastig waren dat zij deze niet durfde uit te voeren. Hiermee bouwde ze stap voor stap meer zelfvertrouwen op.

Voor het tweede punt is zij een ‘meerjarenplan voor de Belinda BV’ gaan schrijven. Ze heeft ten eerste voor zichzelf opgeschreven wat zij nu wil. Vervolgens is ze dit plan met collega’s gaan bespreken: één op één, waarbij ze begon met de collega’s met wie ze een goede band had. Toen ze merkte dat haar plan door de meesten gesteund werd, is zij naar de fusiebegeleider gegaan en heeft zij gevraagd of hij haar wilde helpen met het realiseren van haar plannen. Door haar openheid en concrete vraag werd hij gestimuleerd om haar te ondersteunen.

Tip 5      ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’

Weer een uitspraak van Cruijff. Doordat Belinda kleine stappen maakt die echt bij haar als persoon passen, gaat ze doorkrijgen hoe het voor haar werkt. Ze zal nooit een gehaaide, assertieve collega worden die altijd primair reageert. Wel gaat ze inzien dat er voor haar, op haar manier, ook kansen zijn die zij kan benutten en waarmee zij zichzelf kan profileren.

N.B. Wil jij ook ondersteund worden bij het laten slagen van jouw plannen?
Er is nog ruimte voor één of twee deelnemers in het persoonlijk leiderschapsprogramma
‘De Top is ook voor jou!’ dat in februari 2016 start. 
Ga naar https://topvrouw.nl/programmas/persoonlijk-leiderschapsprogramma voor meer informatie.