Karla is teamleider in een ziekenhuis en stuurt de polikliniek van de snijdende specialisten aan. Als je haar zou moeten typeren dan komen woorden naar boven als: betrouwbaar, hard werken, initiatiefrijk en daadkracht. Én hart voor de zaak. De patiënt staat echt voorop. Naast haar reguliere werk heeft ze ook een aantal projecten gedaan voor de directeur patiëntenzorg, waarbij ze echt puin heeft geruimd.
Toen de functie manager poliklinieken vrijkwam, solliciteerde ze direct. Ze had veel zin in een nieuwe uitdaging op een hoger niveau. Ze was onaangenaam verrast toen de directeur patiëntenzorg in een informeel gesprek aangaf ‘dat hij haar deze functie niet zag doen’. Gedesillusioneerd ging ze de kamer uit en heeft niet doorgevraagd. Later kreeg ze te horen dat hij bang was dat zij onvoldoende sensitiviteit had voor de interactie met de medisch specialisten en voor het politieke spel.
Toen viel voor mij het kwartje.
Als je een workshop of programma bij Topvrouw.nl gevolgd hebt, dan komt de onderstaande sheet je waarschijnlijk bekend voor. Heleen Brinkman werkt vanuit Respectful Confrontation met 4 pijlers. De gedachte is dat als deze pijlers éven goed ontwikkeld zijn, je in je ware kracht staat. Maar weinig mensen hebben dit. Bij mij is de pijler ‘flexibiliteit’ bijvoorbeeld veel beter ontwikkeld dan de pijler ‘kracht/moed’.
Nu terug naar de casus van Karla. Wat zij de afgelopen jaren aan de directeur patiëntenzorg heeft laten zien is het volgende:
- De kracht en moed om problemen op te lossen, confrontaties aan te gaan en misstanden aan te pakken.
- Omdat de urgentie vaak hoog was, is ze heel geconcentreerd aan de slag gegaan. Dat is de pijler focus.
Deze twee pijlers zijn sterk ontwikkeld bij Karla. Dat ziet ze zelf ook. Als je de pijlers ziet als 4 poten van een tafel, dan zijn 2 poten langer dan de andere 2 poten. Namelijk de poten ‘kracht/moed’ en ‘focus’. Een instabiele tafel dus.
Samen met Heleen is zij aan de slag gegaan.
- Gegrond zijn: Karla ontdekte dat zij altijd opdrachten uitvoerde van haar meerderen. Dat kon ze goed. Gegrond zijn echter houdt ook in dat je vanuit je eigen waarden, vanuit je eigen visie dingen gaat aanpakken. Voor Karla betekende dat ze niet meer ‘braaf’ de klussen ging uitvoeren die men haar voorschotelde en initieerde zelf een project gericht op het verhogen van de service aan patiënten.
- Flexibiliteit: Karla ging ervan uit dat de aanval de beste verdediging was. Dat klopt ook wel, maar niet altijd. In de interactie met medisch specialisten en in het politieke spel is het belangrijk dat je sensitief bent voor de belangen van anderen, daarin meebeweegt en soms een klap opvangt. Door te oefenen met deze pijler is ze zich er bewust van geworden dat de directeur patiëntenzorg bang was dat ze in de functie van manager poliklinieken als een olifant in een porseleinkast zou handelen.
Helaas is de functie van manager poliklinieken inmiddels ingevuld, maar ik weet zeker dat Karla met deze inzichten in de komende periode haar ware kracht zal laten zien en binnen dit ziekenhuis of een andere organisatie een mooie carrièrestap zal maken.
N.B. Het programma dat Karla heeft gevolgd is het programma Leren met Hoofd én Lichaam. Dit programma wordt begeleid door Heleen Brinkman. Wil je meer informatie over dit programma, klik dan hier voor het inplannen van een informatiegesprek.