Herken jij je dit?
- Je wordt gewaardeerd om je inzet en loyaliteit.
- Als je jou iets vraagt, dan doe je dat ook.
- Alle bordjes waarmee je bezig bent, vind je leuk.
Maar om al die bordjes ook hoog te houden: pfff vermoeiend.
En nu? Hoe nu verder?
Dit blijkt een lastige vraag te zijn. zeker als je je werk en moederschap combineert. Ik ga eerst even in op het ‘waarom’. Daarna geef ik je tips. Zoals je weet, heb ik me specifiek geconcentreerd op de ontwikkeling van vrouwelijke professionals, zoals jij. Wat mij opvalt?
- Jonge vrouwen doorlopen vaak beter dan mannen het hele opleidingstraject van basisschool, middelbare school en hoger onderwijs. Door de wijze van opvoeden in Nederland leren meisjes om netjes te werken, opdrachten te aanvaarden en complimenten te krijgen voor dit gedrag. Meisjes zijn daarbij gericht op verwachtingen van anderen. Jongens zijn vaak minder gericht op de verwachting van de leerkracht. Een 6-je is dan voldoende. Het lijkt zelfs dat er sprake is van een mismatch tussen jongens en het huidige schoolsysteem.
- Het gedrag van meisjes en jonge vrouwen wordt beloond tot en met de eerste fase van hun carrière. Zeker de afgelopen 10 jaar zie je dat jonge vrouwelijke professionals zich sterk ontwikkelen, gelijke salarissen hebben en gewaardeerd worden door hun meerderen. Er is bij deze groep steeds meer sprake van een gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen.
Herken je dit? Daarna komt er naar mijn idee een kink in de kabel.
Je carrière stopt dan met ‘helder zijn’
Rond jouw leeftijd worden andere verwachtingen gesteld aan medewerkers: eigen visie, onderscheidend zijn, profileren, positioneren, zichtbaar bijdragen aan de waarde van de organisatie. Kennis en netjes werken worden dan ondergeschikt aan positioneren en profileren. Dit hebben jongens al beter geleerd in hun jeugd. Meisjes vaak niet.
Je hebt nog meer verwachtingen waaraan je moet voldoen:
niet alleen je werk, nu ook je kinderen
Zeker als je gekozen hebt voor het moederschap, speelt dit. Je verantwoordelijkheid naar hen is groot. Ook spelen er verwachtingen vanuit (schoon)familie, collega-moeders, school en crèche. Dat vraag om tijd, rust, reflectie en bezinning.
Twee tegengestelde bewegingen
Zie je dat dit twee tegengestelde bewegingen zijn: profileren versus bezinnen? Je krijgt dus te maken met een dilemma: positionering vanuit kracht in je werkomgeving en introspectie gericht op zingeving in je moederschap. Twee vraagstukken waarbij je tegelijkertijd een stap zal moeten maken. Dat kan, maar het vraagt best veel van je.
Nu mijn tips!
- Bedenk wat op dit moment jouw drijfveren zijn in je leven. De kunst is nu, om heel dicht vanuit deze drijfveren, ook keuzes te maken in je werk.
- Zet eens je eigen verwachtingen en die van anderen op een rij en kijk daar reëel naar. Als je alles impliciet houdt, dan is de kans groot dat anderen je sturen in plaats van dat je dat zelf doet.
- Wees je bewust van alle verwachtingen rondom het moederschap. De ‘plaatjes van de perfecte moeder’ spelen vaak een grotere rol dan je je je zelf bewust bent.
Het zijn helaas geen ‘one-minute-tips’. Die zou ik je graag aanreiken als die er zijn. Jij bent een bijzonder mens in een specifieke situatie. Maar we kunnen je wel aanbieden om samen te kijken naar wie jij bent in jouw situatie. We wensen je heel veel succes in deze fase van je carrière en steunen je graag met onze activiteiten. (www.femaletoptalent.nl). Wil je telefonisch contact, mail dan naar contact@topvrouw.nl.
Warme groet,
Ook van Nienke Plompen,
Margreet van Rixtel
Team FemaleTopTalent