Tip 1 Denk je dat je voor 60% voldoet aan de functie-eisen: gewoon solliciteren!

Veel vrouwen, ook later in hun carrière, durven pas te reageren op een advertentie als zij er zeker van zijn dat zij aan bijna alle functie-eisen voldoen. Vaak vanuit de gedachte ‘Ik ben nog niet klaar voor deze functie’, jammer! Nooit geschoten is altijd mis natuurlijk. Maar daarnaast heb ik heel vaak in voorbereiding op sollicitatiegesprekken bemerkt dat vrouwen niet altijd zicht hebben op hun eigen competenties. Ging ik dan goed doorvragen dan kwamen zij alsnog met een enorme hoeveelheid ervaring die zij niet meer op haar netvlies hadden. Bijvoorbeeld durven zeggen dat je geen leidinggevende ervaring hebt, terwijl je 7 jaar een hockeyteam hebt getraind en begeleid.

Dus zoek steun bij het schrijven van een sollicitatiebrief of de voorbereiding van een gesprek. Dat helpt je om breder en dieper naar je eigen kwaliteiten te kijken.

Tip 2 Onderhandelen: verstandig!

Vaak ben je blij als je een baan krijgt. En onderhandelen over jezelf is natuurlijk uiterst lastig. Toch zal je toekomstig werkgever echt niet verrast zijn als jij aangeeft wat jij heel belangrijk vindt ten aanzien van salariëring en opleiding. En onderhandelen betekent niet dat je veel eisend of een bitch bent.

Je kunt gewoon vragen wat de mogelijkheden zijn ten aanzien van opleiding, omdat jij je graag verder wilt ontwikkelen. Ook aangeven dat je bijvoorbeeld onderzocht hebt, wat collega’s in andere organisaties verdienen, is een manier om een onderhandeling te starten. En besef dat de meeste werkgevers een pittige dame meer waarderen dan een brave dame!

Tip 3 Durf je eigen kwaliteiten te waarderen!

Bij de start van je carrière heb je nog niet veel ervaring. Dit zorgt ervoor dat ook het zelfvertrouwen beperkt kan zijn. Vooral vrouwen hebben daar vaak last van. Het risico bestaat dat je je dan (onbewust) kleiner maakt dan je bent. Vrouwen hebben namelijk de neiging om hun prestaties te onderschatten terwijl mannen deze overschatten. Als iets goed lukt, zeg dan niet dat dit vooral komt door externe factoren (toeval, geluk, hulp van anderen). Durf ook naar je eigen inzet en kwaliteiten te kijken. Het spreekwoord is niet voor niets: ‘Geluk dwing je af!’

Heb je zelf nog tips of heb je juist vragen, mail me dan (contact@topvrouw.nl). Ook als je interesse hebt in de workshops die Topvrouw.nl organiseert verneem ik dat graag.