Vrouwelijk leiderschap, vrouwenquota, genderdiversiteit. Het zal je niet verbazen dat veel van de gesprekken met mannen hierover gaan, als ik vertel dat mijn bedrijf Topvrouw heet. Zelfs als ik met mijn accountant online bezig ben met een nieuw administratiesysteem.

Een aantal jaren geleden waren deze gesprekken vaak aanvallend. Tenminste zo ervoer ik dat. Ik heb hierover al een keer een artikel geschreven ‘Tegen mannen? Vóór vrouwen? Of leren van elkaar’ . Maar ik merk nu dat de toon aan het veranderen is. Zo leuk!

  • Mensen beseffen steeds beter dat iedereen een ‘unconsious bias’ heeft. De beweging ‘Black lives matters’ heeft hieraan zeker bijgedragen.
  • Onder foto’s van vergadertafels, waaraan alleen witte mannen zitten, zetten een steeds gevarieerdere groep mensen een kritisch commentaar.
  • En voor mij het leukste: ik word vaker om advies gevraagd dan dat ik cynische opmerkingen krijg.

Zo legde de accountant mij een casus voor waarover hij graag advies wilde. Een serieuze vraag. Hij heeft een getalenteerde vrouw in dienst (33 jaar). Hij heeft haar een promotie aangeboden. Maar ze heeft ‘nee’ gezegd. Daar baalt hij van. Samen hebben we gekeken hoe hij dit opnieuw ter sprake kan brengen en hoe hij aansluit bij haar belevingswereld. Want dat was verkeerd gegaan. Zijn aannames waren: jonge, ambitieuze vrouw, dus haar drijfveren zijn: snelle stappen zetten, meer gaan verdienen en hogerop komen. Ik gaf aan dat ze daarnaast ook bezig kan zijn met vragen zoals: wil ik wel/geen kinderen en zo ja, wanneer? Hoe ga ik dit dan doen en kan ik dit combineren met fulltime werken? Vragen die je met je mannelijke baas natuurlijk niet zo snel bespreekt. Want dat is wat er onder andere in deze kleine organisatie ontbreekt:

een rolmodel waarin jonge vrouwen zich herkennen.

Daarom ben ik ook zo blij met een video zoals je deze hieronder kunt zien. Een compilatie van vrouwen die krachtig leiderschap tonen op hun eigen manier, vanuit hun eigen waarden. Zo mooi! Hoe vaker we vrouwelijke rolmodellen zien, hoe sneller de bias wordt doorbroken voor vrouwen in leiderschapsposities.

 

rolmodellen

 

Waarom ik nu dit artikel schrijf? Als jij een leiderschapsrol in jouw organisatie hebt, dan ben ik echt benieuwd wat jij hierin persoonlijk doet en ik wil je graag onderstaande vragen stellen:

  • Wat doe jij persoonlijk om als rolmodel te functioneren in de organisatie?
  • Op welke manier geef jij als vrouw vorm aan jouw leiderschapsrol?
  • Hoe zorg jij dat andere vrouwen zich door jou gesteund voelen?

Wil je dit met ons delen==