Werken in een cultuur waarin ‘profileren’ belangrijk gevonden wordt. Als je dan als persoon extrovert en sociaal goed onderlegd bent, dan kom je heel ver. Logisch zegt de één, onterecht zegt de ander. Want het gaat toch om de inhoud?

Ik zie in ieder geval, dat de vanuit inhoud gedreven, wat meer introverte professional het soms lastig heeft. Nog niet in de eerste carrièrefase, maar zeker wel in het vervolg.

Zo ook Ari. Ze wilde een volgende stap zetten en daarvoor had ze zich voor een interne opleiding opgegeven. Maar de selectiecommissie zag ‘het’ nog niet in haar. En ‘het’ was dan: het zichzelf profileren, het opbouwen van een eigen groep en het innemen van een zichtbare leidinggevende positie. Ze baalde enorm. Ze kreeg wel een coachgesprek met mij aangeboden.

Snel kwamen we op de vraag, waarom zij ‘het’ zichzelf wel zag doen. Ze begon toen een verhaal over:

  • Persoonlijke drijfveren
  • Enthousiasme om mensen te begeleiden
  • Inhoudelijke diepgang

De impact die dit op mij maakte, verraste me. Zoveel kwaliteit, zoveel inspiratie. Hoe kon het nu dat de commissie dit niet zag. Ik vroeg haar of ze dit verhaal ook bij de commissie had verteld. Ze antwoorde ontkennend. De eerste vraag was geweest hoe zij zich ten opzichte van haar collega’s wilde onderscheiden en haar eigen profiel wilde neerzetten. En bij die vraag was ze dichtgeklapt.

Mijn analyse: de commissie had vooral gevraagd naar het ‘How’ en ‘What’ en niet naar de ‘Why’.

Wel:

  • Hoe ga jij je profileren?
  • Wat zien wij jou dan doen als leider van een groep?

En niet:

  • Wat drijft jou?
  • Wat inspireert jou?

Nu kunnen we zeggen, dat de commissie verkeerde vragen heeft gesteld. Dan leggen we het buiten Ari. Dat helpt haar niet. Wat wel helpt is om bescheiden overkomende professionals te leren met passie en gedrevenheid te laten praten over hun ‘Why’. Als zij daar contact mee maken, dan gaan heel veel gesprekken als vanzelf.  Dus kijkend naar de Golden Circle van Simon Sinek, leren spreken van ‘binnen naar buiten’.

Tips voor inhoudsgedreven professionals

De begeleiding die Ari van ons gekregen heeft, is gericht geweest op:

  • Contact maken met haar ‘Why’ in spannende situaties. Ze moet niet zichzelf centraal stellen, maar haar inhoudelijke boodschap.
  • Het ook fysiek voorbereiden op situaties die zij spannend vindt. Ze bereidde presentaties alleen inhoudelijk voor. Wij hebben haar geleerd hoe ze ook haar lichaam in spannende situaties kan ontspannen.
  • Het concentreren op haar inhoudelijke boodschap in plaats van het gericht zijn op de commissie en hun (non-verbale) reacties.

Het is zo leuk om te zien hoe zij zich nu ontwikkelt als groepsleider. En het zou leuk zijn, als deze tips jou ook helpen bij jouw ontwikkeling.

Cruciaal in de begeleiding van Ari is het programma Leren met Hoofd én Lichaam geweest. Heleen Brinkman verzorgt dit programma, dat ook weer start op donderdag 9 maart aanstaande. We werken hierbij in groepen van 4 tot 6 professionals, zodat veilig leren echt geborgd is.

Mocht jij of mocht een van je medewerkers ook stoeien met introversie en bescheidenheid, dan kun je contact met ons opnemen en kijken we of we je kunnen helpen bij deze vraag. Misschien is het programma Leren met Hoofd én Lichaam passend, misschien individuele begeleiding. Dat zoeken we dan samen uit.

Hartelijke groet,

Margreet van Rixtel
Oprichter