Foxy Foxtrot had elastieken benen, zo ging het liedje van Nico Haak. Hij bezong een man die uiterst wendbaar was op de dansvloer. Maar dat stukje rubber dat in ieder huishouden ergens in een la ligt heeft veel meer te zeggen dan dat. Deze 4 kwaliteiten heeft een elastiek:
- Tuurlijk, de flexibiliteit, de wendbaarheid. Het meeveren, het geen vast vorm hebben, maar zich aanpassen aan dat wat nodig is. Wie kent dat niet? Veel vrouwen zijn meesters in het oppakken van wat de omstandigheden van hen vragen. Je eigen behoeften parkeren om dat andere zaken, andere mensen vóór gaan. Op deze manier verzetten vrouwen bergen en houden alle ballen in de lucht.
- Een elastiek omvat, houdt iets bij elkaar. In het Engels noem je dat ‘holding space’. Dat is iets anders dan alle ballen in de lucht houden. Het is meer dat je oog hebt voor het geheel en zorg draagt dat een ieder zich prettig voelt in dat geheel. Een veilige plek creëren, een thuis, een prettige werkomgeving, kunnen luisteren, meeleven, een attentie geven, relaties onderhouden.
- Kenmerkend aan een elastiek is de rek. Ik hoor het dominee Gremdaat al vragen: “Kent u die uitdrukking: de rek is eruit?” Je bent op, kunt niet meer, hebt er genoeg van, wenst iedereen op de maan en jezelf op een zonnig strand. Dat gevoel. Dat ontstaat wanneer je te lang te veel onder spanning hebt geleefd. In je lichaam merk je dat het meest aan je schouders, nek, hoofdpijn, slechter slapen, hoge adem. Herkenbaar? Dan is het tijd om naar het elastiek te kijken: inspanning is alleen vol te houden wanneer er voldoende ontspanning En daarmee komen we op de 4e kwaliteit.
- Een elastiek blijft soepel werken wanneer er afzonderlijk rek en rust is. Wanneer jij jezelf herkent in de overspanning, dan is het zaak om als de wiedeweerga goed voor jezelf te zorgen. Dat betekent letterlijk doen wat je fijn vindt: b.v. een voeten bad nemen na een drukke dag, iemand voor je laten koken, jezelf toestemming geven om ’s avonds niet je mails te lezen, een ommetje maken, een serie kijken of een boek lezen voor het slapen gaan. Er zijn zoveel kleine dingen die zoveel voedende waarde kunnen hebben voor jou. Het punt is vaak dat je jezelf het niet gunt. Eigenlijk zeg je daarmee dat je jezelf niet de moeite waard vindt. Dat is zonde. Want je hebt zoveel te brengen (zie punt 1 en 2).
Wanneer jij een volgende keer in je la een elastiek tegenkomt,
sta dan even stil bij dat wonderlijke ding
en check hoe het zit met jouw elastiek!
Ik, Heleen Brinkman, verzorg het programma Leren met Hoofd èn Lichaam.
Daarin zoek en vind je de balans van inspanning en ontspanning. Je leert luisteren naar de signalen van je lichaam, je leert wat van waarde is voor jou met oog voor de ander, je leert je behoeften en grenzen aan geven. Waarom? Omdat jij dan met minder inspanning meer bereikt.
Wil je met me overleggen of dit programma iets voor jou is, stuur dan een mail naar contact@topvrouw.nl.
Leuk je te spreken!
Hartelijke groet,
Namens Team Topvrouw,
Heleen Brinkman