Eerder heb ik een artikel geschreven over energiezuiniger werken. De kern daarvan was dat je kunt vertrouwen op je ervaring, kennis en inzicht. Of, zoals één van de lezers goed verwoordde:

Leren te vertrouwen op je eigen expertise is sleutelfactor
in het energiezuiniger werken.
En jezelf af en toe niet té serieus te nemen ook.

Toch is dit niet de enige manier om energiezuiniger te werken en hierbij put ik uit mijn eigen ervaring. Laat ik vooral niet de illusie wekken dat ik het nu allemaal perfect doe, zeker niet! Wat ik wel heb gedaan, is naar drie thema’s kijken en daar aanpassingen in maken. Deze bevallen mij goed en wil ik graag met je delen.

Welke thema’s zijn dat:

  • De altijd aanwezige ‘to-do list’
  • Het bioritme
  • De uitputting voorkomen


‘To-do list’

Als ik mijn ‘to-do list’ bekijk, dan sorteer ik die tegenwoordig op basis van wat ik zelf belangrijk vind en wat mij energie geeft. Ik begin mijn dag daarom zoveel mogelijk vanuit de activiteiten die rechts boven in de welbekende prioriteitenmatrix staan. De dag van te voren bepaal ik deze en dan begin ik daar ’s ochtends direct mee. Ik kijk niet naar mijn mails. Ik kijk niet op mijn ‘to-do list’. Ik focus me dan echt helemaal op één thema. Soms maar een half uur, soms langer als ik daar ruimte voor heb. Door dit te doen, start ik de dag voor mijzelf heel positief en dit geeft mij het gevoel dat ik regie heb over mijn eigen prioriteiten. Ik besef me terdege dat dit soms schijn is, maar het gevoel is er wel.

 

energiezuinig te werken

Het bioritme

Een tweede ontwikkelpunt is mijn eigen energieniveau, mijn bioritme, te kennen geweest. Ik ben een echt ochtendmens. Na 20.00 uur met mij onderhandelen is slim, je krijgt alles van me. Dat is waarom ik ’s morgens begin met mijn belangrijkste doelen en daar desnoods ook eerder voor op sta. Als ik dit vertel, gruwelen sommigen. Dat zijn vaak de avondmensen en die adviseer ik dan ook om juist ‘s avonds tijd vrij te maken voor de leuke, energie gevende onderwerpen. Mijn advies is, dat je je belangrijkste taken doet op de momenten dat jij hoog in je energie zit. Houd dat maar eens een paar dagen bij en kijk dan hoe je daar je activiteiten op af kunt stemmen.

De uitputting voorkomen 

Als laatste besefte ik, dat ik vaak veel te lang achter elkaar achter de computer werkte. Dat ging goed totdat ik pauze nam. Dan stortte ik bij wijze van spreken geheel in en voelde me dan echt een kneus. Tot ik kennis maakte met de pomodoro techniek.  De timer van mijn mobiel zet ik strak op 25 minuten en zodra die afgaat, stop ik. Of ik nu halverwege een mail ben of niet. Ik ga dan lekker even thee zetten of iets anders en daarna ga ik weer door. Ik merk dat mijn hoofd en lichaam op die manier veel frisser blijven, ook al baal ik dan soms als ik een klus niet af heb.

 

pomodoro techniek

 

Het zijn allemaal geen enorm vernieuwende ideeën en stappen, maar ze hebben mij geholpen om beter op mijn energie te letten. Jou misschien ook?

Met interesse lees ik je reactie.