Soms ben je het een beetje kwijt, je motivatie voor je werk. Nina heeft dit ook. Wat zij tegelijkertijd doet, is een discussie in zichzelf voeren die haar veel energie kost. Al snel kwamen we erachter dat ze vastzit in de dramadriehoek. Wat dat is, lees je in dit artikel.

Nina werkt als beleidsmedewerker in een Universitair Medisch Centrum op de stafafdeling Beleidsontwikkeling. De afgelopen jaren is ze bezig geweest met een erg leuk project, gericht op het thema ‘De patiënt centraal in de zorg’. Nu is ze alleen nog maar bezig met projecten gericht op bezuinigingen. Niet het meest energiegevende thema. Maar ze heeft een vaste baan en is kostwinner van het gezin. Geen optimale omstandigheden om op korte termijn te vertrekken.

We zijn samen aan de slag gegaan. Een leuk en pittig proces. Tijdens het eerste gesprek vroeg ik Nina om helemaal los te gaan: alles te spuien wat niet leuk is. Wat ik verwachtte was dat zij iedereen en alles de schuld zou geven. Het opvallende was, dat zij vooral boos was op zichzelf:

  • Ik zeur enorm, ik blijf in rondjes draaien.
  • Ik ben niet meer creatief, ik doe alles op routine.
  • Ik lijk wel een zak aardappelen die niet vooruit te slepen is.

Als ik dan vraag of ze niet gefrustreerd is in de organisatie, dan geeft ze aan dat ze wel begrijpt dat de projecten gericht zijn op bezuinigingen en dat ze wel begrijpt dat de aansturing van projecten nu directiever gaat dan voorheen. De resultaten tellen nu.

Dan besef ik dat Nina vooral gedemotiveerd is omdat ze in zichzelf ruzie maakt. Twee ‘stemmen’ gaan onderling de strijd aan. De ene stem is ‘De enthousiaste Nina’, de andere stem is ‘De vermoeide Nina’. Een voorbeeld van de discussie in zichzelf:

 

De enthousiaste Nina

 

De vermoeide Nina

Kom op, maak er iets van!

 

Ik vind het project inhoudelijke niet leuk.

Niet zo zeuren, joh!

 

Wat ik doe, helpt toch niet.

Dan kun je beter je baan opzeggen!

 

Ja, maar ik ben kostwinner.

Dan ben je geworden, zoals je niet wilt zijn!

 

Ja, maar ik weet niet hoe ik eruit moet komen.

 

Deze discussie zo, kun je je vast wel voorstellen, kostte Nina veel negatieve energie. Want ze zat in de zgn. dramadriehoek. ‘De enthousiaste Nina’ was de aanklager en ‘De vermoeide Nina’ het slachtoffer. Misschien denk je nu wel dat ze dan de derde rol moet oppakken, die van helper. Maar nee, want dan helpt ze zichzelf nog meer omlaag.

20170124 dramadriehoek

 

Ik zal hiervan een voorbeeld geven uit mijn eigen praktijk:

Als ik moe ben na bijvoorbeeld een training die ik verzorgd heb en in de file kom, dan vind ik mezelf wel heel zielig (slachtofferrol). Ik  moet tanken en loop de winkel in en vind ik dat ik wel een zak chips verdiend heb (helpersrol). Als ik dan een grote zak chips (familiezak!) op heb, voel ik me daarna opgeblazen en een beetje misselijk en word ik boos op mezelf (aanklagersrol).

Je voelt het al, die helpersrol is voor dat moment wel fijn, maar voor de lange termijn niet. Wat helpt dan wel?

 

Stap 1.
Kijk zonder oordeel naar de situatie
 

Als je in de dramadriehoek terecht komt, dan denk je vanuit oordelen en veroordelen. Nina doet dit vooral naar zichzelf toe. Wat we hebben gedaan, is zonder oordeel kijken. Want eigenlijk hebben zowel ‘De enthousiaste Nina’ als ‘De vermoeide Nina’ allebei wel een beetje gelijk. Door neutraal ernaar te kijken komt Nina tot het volgende.

 

Stap 2.
Trek reële conclusies  

Door neutraal te kijken trekt ze de volgende conclusies:

  • Ze heeft daadwerkelijk moeite met de context, de inhoud van de projecten en de aansturing vanuit het management. Ze beseft dat de context en inhoud niet te beïnvloeden zijn. De manier van aansturen vanuit de leiding wel. Daarover kan ze een gesprek voeren met haar leidinggevende.
  • Ze accepteert de verantwoordelijkheid als kostwinnaar en dat ze niet zomaar haar baan kan opzeggen.
  • Ze beseft wel dat ze ook zelf verantwoordelijk is voor haar eigen welbevinden in haar werk. Hiermee wil ze aan de slag.

 

Stap 3.
Kies bewust voor acties waarop je invloed kunt uitoefenen

Nina kiest voor de volgende acties:

  • Het gesprek voeren met haar leidinggevende. Ze wil meer ruimte voor eigen inbreng. Door haar dilemma’s open te bespreken, begrijpt haar leidinggevende haar en samen bepalen ze per project wat haar rol en verantwoordelijkheid wordt.
  • Haar persoonlijke ontwikkeling centraal stellen. Ze wil stilstaan bij haar carrière op de langere termijn, maar weet dat haar werkgever dit niet zal faciliteren. Ze kiest ervoor op eigen kosten mee te doen met een jaarprogramma van Topvrouw.nl en vraagt haar leidinggevende of dat in werktijd mag. Deze ruimte krijgt ze.

Met deze stappen is Nina er nog niet, maar ze is wel actief uit de dramadriehoek gestapt en daar is ze terecht trots op!

En ik?

Ik besef dat ik na een training echt moe ben en iets hartigs nodig heb. Ik neem nu altijd een boterham met kaas mee voor de terugreis en trakteer mezelf op een klein zakje chips. Dat eet ik op de parkeerplaats op en ga dan een dutje doen, zodat ik uitgerust thuis kom.

Margreet van Rixtel
Oprichter Topvrouw.nl