In mijn vorige artikel gaf ik aan dat ik bemerkte dat vrouwen zichzelf vaak met negatieve gedachten en verwachtingen ‘omlaag’ praten. Zelf heb ik dat soms ook, hoor! Een voorbeeld? Als ik op een netwerkbijeenkomst alleen sta en anderen allemaal gezellig met elkaar zie praten. Dan gaan er allemaal negatieve gedachten door mij heen: ‘Wat doe ik hier? Niemand heeft interesse in mijn verhaal! Ik heb ook weer veel te neutrale kleding aan! Ik heb hier helemaal geen zin in. En zie je wel, via netwerken krijg je echt geen nieuwe klanten!’. Met als resultaat dat ik snel wegvlucht en dus inderdaad geen nieuwe contacten opdoe.

Dit zijn echt belemmerende gedachten en overtuigingen: hardnekkige gedachten en gevoelens over mezelf die mij behoorlijk in de weg zitten. Vorige keer ben ik ingegaan op de achterliggende theorie (https://topvrouw.nl/maakt-belemmerende-overtuigingen-zo-effect-op) en ik heb je toen ook gevraagd om jouw belemmerende gedachten en overtuigingen eens op een rij te zetten. In dit artikel geef ik tips om het aan te pakken. Deze zijn niet van mij*, maar ze werken wel is mijn ervaring. Als voorbeeld neem ik mijn eigen casus. Probeer jij de tips ook te gebruiken voor jouw situatie?

Tip 1      Richt je aandacht op het positieve in plaats van het negatieve.

Volgende week ga ik weer naar een receptie omdat een vrouw haar inaugurale rede houdt. Zij is namelijk onlangs hoogleraar geworden. Echt een heel knappe prestatie. Voor mij is de receptie een uitgelezen kans om nieuwe contacten op te doen. Hoe ga ik er nu inzitten? In plaats van ‘weer zo’n netwerkmoment’ ga ik er eens naar kijken vanuit de gedachte: ‘Wat ben ik trots op haar. Zo’n mooie prestatie. Ik ga daar waarschijnlijk mensen ontmoeten die ook trots op haar zijn. Dat verbindt!’. Ik bemerk direct dat dit iets met me doet.

Tip 2      Onderzoek van welke kwaliteiten je gebruik kunt maken als je dit positieve wilt realiseren.

Ik kan oprecht heel trots zijn op andere vrouwen die een mooie prestatie neerzetten. Dat is op zich misschien geen kwaliteit, maar het geeft me wel een positieve energie. Ik kan heel goed vragen stellen vanuit echte interesse. Beide kan ik dan inzetten. Bijvoorbeeld als ik in de rij sta om haar te feliciteren. Ik ga dan aan de mensen, die ook in de rij staan, vragen hoe zij deze vrouw kennen en nagaan of zij ook zo trots op haar zijn. Ik besef me nu, dat ik haar dus centraal kan stellen. Logisch op een dergelijke receptie natuurlijk, maar het helpt mij wel om me hiervan bewust te zijn. Dan hoef ik mijzelf dus niet in de spotlight te zetten.

Tip 3      Zorg ervoor dat die kwaliteiten ook gaan voelen als je eigen kwaliteiten.

De kwaliteiten die ik bij tip 2 noem, zijn gewoon mijn kwaliteiten. Daar hoef ik dus even niets aan te doen. Wel moet ik op dat moment bewust aan deze kwaliteiten denken en vanuit  deze gedachten handelen.

Tip 4      Benoem dan vervolgens heel bewust de belemmerende gedachten en overtuigingen die je dwars zitten.

Voor mij zijn dit onder meer: Ik kom niet tot mijn recht op dit soort massale bijeenkomsten. Ik ben klein en wordt daardoor over het hoofd gezien. Dit soort bijeenkomsten kost mij alleen maar tijd en levert niets op.

Tip 5      Ga niet de strijd aan met deze belemmerende gedachten en overtuigingen. Besef dat dit gedachten zijn.
Geen waarheden of feiten. Kijk hoe je de situatie vanuit je kwaliteiten benadert en ga daarmee aan de slag.

Hoe zou ik dat nu kunnen oppakken?

Als ik me richt op de mensen die ook in de rij staan, dan valt de massaliteit weg. Dan is het geen massa, maar dan worden het individuen met wie ik in de rij sta. Met hen kan ik in verbinding komen.

Dat ik klein ben, blijft een feit. Maar dat ik daardoor over het hoofd gezien wordt, is natuurlijk onzin. Dat heeft te maken met uitstraling. Zeker als ik durf te gaan staan in mijn eigen kwaliteiten als oprichter van Topvrouw.nl, dan hoor ik vaak dat mijn persoonlijke uitstraling toeneemt. Dat klopt ook, want daar ben ik oprecht trots op.

Deze receptie kost inderdaad tijd, maar het levert op dat de hoogleraar zich door mij gezien voelt. Dat vind ik belangrijk. Ik wil haar mijn waardering laten voelen voor de inspanning die zij gedaan heeft en ik weet dat ze dit zeer waardeert. Voldoende redenen dus om hier tijd aan te besteden.

Het resultaat van mijn experiment zal ik in mijn volgende inhoudelijke artikel vertellen en dan zal ik tevens nog een casus van een deelnemer met jullie delen, want de stappen die zij tijdens het persoonlijk leiderschapsprogramma heeft gezet, zijn enorm.

*Deze tips zijn gebaseerd op uitgangspunten geformuleerd in het artikel ‘Kernreflectie bij bewegen. Een voorbeeld van integratie van kernreflectie en vakonderwijs’ van T. van den Berg en C. Tempels.