Probeer voor jezelf te benoemen welk thema naar voren komt als je deze zin leest:

‘Als ik het niet doe, zal ik het nooit weten!’.

Het hoeft niet groot te zijn. Iets waar je nieuwsgierig naar en tegelijkertijd ook een beetje bang voor bent.

Voor mij was dat bijvoorbeeld het vieren van het 5-jarig jubileum van Topvrouw. Ik kreeg daar direct onrustige gevoelens bij, want ik had tot dan toe nog nooit een jubileum georganiseerd.

Welk thema komt bij jou omhoog? Bij welk thema voel je, dat het goed voor jou is om daarmee aan de slag te gaan. Misschien helpen de volgende tips je. Mij in ieder geval wel, maar daarover vertel ik aan het einde van het artikel meer.

Tip 1       Kijk terug naar eerdere succeservaringen

Zonder dat je het je op dit moment bewust beseft, ben je in je leven al heel vaak uit je comfortzone gestapt. Het bijzondere is namelijk, dat als je iets gedaan hebt je direct vergeet dat dit zo spannend voor je was. Dus ga eens terug naar een stap die je wel gezet hebt en waarmee je dus al eerder geëxperimenteerd hebt. Hoe heb je dat gedaan? Welke stappen heb je gezet? Wat heeft het je opgeleverd? Wat had je gemist als je het niet gedaan zou hebben? Besef dat negatieve ervaringen vaak ook mooie leerpunten opleveren.

Tip 2       Bouw voort op je kwaliteiten en waardeer deze!

Een grote valkuil is dat je je zwakke kanten wilt aanpakken. Als je bijvoorbeeld introvert bent, wil je je in het komende jaar misschien eindelijk gaan profileren en positioneren. Mag ik je voorspellen dat dit niet gaat lukken? Je gaat dan namelijk uit van een negatief uitgangspunt: ‘Hoe ik ben, is niet goed!’. Als je introvert bent, besef dan dat dit waarde heeft en dat het goed is zoals je bent.

Tip 3       Maak het minder groot!

Wat helpt is om te bedenken wat het concreet is wat je wilt veranderen. Maak het behapbaar en kleiner. Als je jezelf bijvoorbeeld wilt profileren, ga dan na in welke omgeving je dit durft te doen. Zoek een omgeving waarin je je gewaardeerd voelt. Ga in deze omgeving experimenteren met kleine concrete stappen.

Tip 4       Praat met anderen over je plannen

Vaak ben je in je hoofd bezit stappen te zetten en die je continu overdenkt. Misschien pieker je er zelfs over. Dan wordt het tijd om je plannen te bespreken met anderen. Vraag hen om advies of steun. Door het uit te spreken, maak je het reëel en blijft het niet iets vaags wat alleen in je hoofd blijft malen.

Tip 5       Besef wat het je gaat opleveren

Stel, je gaat het niet doen, je zet de stap niet. Wat is hiervan de consequentie? Hoe ziet je leven er dan uit over 1, 2 of 3 jaar? Word je daar blij en trots van?

Stel, je gaat het doen, je zet de stap? Wat is hiervan de consequentie? Hoe ziet je leven er dan uit over 1, 2 of 3 jaar? Word je daar blij en trots van?

Als ik het niet doe zal ik het nooit weten!

Zoals beloofd, kom ik terug op mijn thema: het 5-jarig jubileum van Topvrouw. Hoe hebben deze tips mij geholpen?

Tip 1
Een vergelijkbare, doodenge stap was het organiseren van mijn eerste open inschrijvingscursussen. Dit is me 7 jaar geleden ook gelukt, zonder dat ik daar ervaring mee had.

Tip 2
Ik heb de neiging om te denken: ‘Wie zit hier nu op te wachten, op zo’n jubileum’, dus om mijn eigen ideeën klein en koud te maken door vanuit het perspectief van een kritische ander te kijken. Door terug te gaan naar mezelf (ik vind het leuk om dit jubileum te vieren) wordt het idee weer warm.

Tip 3
Behapbaar maken: daar ben ik nu concreet mee bezig.

Tip 4
Ook bespreekbaar maken heb ik al gedaan: ik heb het met mijn team besproken en ik heb al in een nieuwsbrief gezet dat we dit jubileum gaan vieren.

Tip 5
Ik weet dat ik het echt heel jammer ga vinden als ik dit jubileum niet vier. Het zal mijn leven niet totaal laten mislukken, maar ik zal het zeker als een gemiste kans blijven zien. Jammer, toch?!

Nu jij: wat hebben dit motto en deze tips jou opgeleverd?