Beste lezer,

Soms voel je dat je klaar bent voor een nieuwe ontwikkeling in je werk. Dat is altijd een spannend moment. Moet ik dan een andere baan zoeken of een nieuwe taak op je nemen?

Mijn advies is om dan niet meteen aan concrete keuzes te denken. Dat zorgt juist vaak voor onwenselijke stress. Start als eerste eens met de volgende gedachte:

‘Als ik het niet doe, zal ik het nooit weten!’

Welk thema komt dan bij je op? Het hoeft niet groot te zijn. Iets waar je nieuwsgierig naar bent. Of misschien iets waarvan je weet dat het goed voor jou zou zijn, maar wat je wel erg spannend vindt omdat het je uit je comfortzone haalt.

Heb je een thema?

Mooi! Misschien helpen de volgende tips je om dan een volgende stap te maken:

Tip 1   Kijk terug naar eerdere succeservaringen

Zonder dat je het op dit moment bewust beseft, ben je in je leven al heel vaak uit je comfortzone gestapt. Het bijzondere is namelijk dat, als je zoiets gedaan hebt, je direct daarna vergeet dat dit zo spannend voor je was. Dus ga eens terug naar een ‘spannende’ stap die je gezet hebt en waarmee je dus al eerder geëxperimenteerd hebt. Hoe heb je dat toen gedaan? Wat heeft het je opgeleverd? Wat had je gemist als je het niet gedaan zou hebben? Besef dat negatieve ervaringen vaak ook mooie leerpunten opleveren.

Tip 2   Bouw voort op je kwaliteiten en waardeer deze! 

Een grote valkuil is dat je je zwakke kanten wilt aanpakken. Als je bijvoorbeeld introvert bent, wil je je in het komende jaar misschien eindelijk gaan profileren en positioneren. Mag ik je voorspellen dat dit niet gaat lukken? Je gaat dan namelijk uit van een negatief uitgangspunt: ‘Hoe ik ben, is niet goed!’. Als je introvert en bijvoorbeeld meer beschouwend bent, besef dan dat dit zeer waardevol is en dat het goed is zoals je bent. Wil je je toch ontwikkelen, ga dan naar stap 3. 

Tip 3   Maak het minder groot! 

Het helpt om te bedenken wat het concreet is wat je wilt veranderen. Maak het behapbaar en kleiner. Als je jezelf bijvoorbeeld wilt profileren, ga dan na in welke omgeving je dit durft te doen. Zoek een omgeving waarin je je gewaardeerd voelt. Ga in deze omgeving experimenteren met kleine concrete stappen.

Tip 4   Praat met anderen over je plannen

Vaak ben je in je hoofd bezig stappen te zetten die je continu overdenkt. Misschien pieker je er zelfs over. Dan wordt het tijd om je plannen te bespreken met anderen. Vraag hen om advies of steun. Door het uit te spreken, maak je het reëel en blijft het niet iets vaags wat alleen in je hoofd blijft malen. Zoek wel mensen waarbij jij je veilig voelt.

Tip 5   Besef wat het je gaat opleveren

Stel, je gaat het niet doen, je zet de stap niet. Wat is hiervan de consequentie? Hoe ziet je leven er dan uit over 1, 2 of 3 jaar? Word je daar blij en trots van?Stel, je gaat het doen, je zet de stap? Wat is hiervan de consequentie? Hoe ziet je leven er dan uit over 1, 2 of 3 jaar? Word je daar blij en trots van?

Met deze mail vanuit de gedachte ‘Als ik het niet doe, zal ik het nooit weten!’ willen we je inspireren om het beste uit jezelf te halen. Misschien heb je daarbij enige steun nodig, voel je dan vrij om geheel vrijblijvend contact met ons op te nemen. Samen zoeken we dan naar passende begeleiding.

Hartelijke groet,
Namens Team Leading Academic

Margreet van Rixtel
Oprichter