Onzekerheid, angst. We hebben er allemaal mee te maken en dat is maar goed ook. Want wat zou je allemaal wel niet doen als je totaal geen angst had. Je ziet geen gevaar, wordt overmoedig en houdt waarschijnlijk geen rekening met anderen.

Ik ontmoet vaak vrouwen die zeggen last te hebben van angst en onzekerheid. Ze willen dit kwijt, willen er vanaf, worden er doodmoe van en uiteraard begrijp ik dat. Als het je (werk-)leven bepaalt, dan is angst verschrikkelijk. Je wilt dat die angst uit jouw leven verdwijnt.

Waarschijnlijk besef je dat dit niet gaat lukken. Wel is het mogelijk om er anders mee om te gaan. Want aan angst zitten twee kanten: een gezonde, waarschuwende kant en een ondermijnende, belemmerende kant. Vaak onderdrukken we angstgevoelens en dat is jammer, want dan druk je de gezonde kant ook weg. Het is juist de kunst om angst – tot een bepaalde hoogte – ruimte te geven en daarom spreekt de onderstaande quote van Elizabeth Gilbert mij enorm aan.

Zo mooi hoe Elizabeth Gilbert angst een plaats geeft in haar leven en daar creatief mee omgaat. Kijk maar eens hoe zij hier woorden aan geeft: https://www.youtube.com/watch?v=pgKhHeiah80 .

Deze keer dus geen tips, maar wel een inzicht om met angst om te gaan. Hoe deze in de ogen te kijken en vervolgens op de ‘achterbank’ te zetten. Jij blijft aan het stuur!