‘Meer invloed. Meer Salaris. Meer voldoening’. Na veel wikken en wegen heb ik voor deze ondertitel van Topvrouw.nl gekozen. En vooral op ‘meer salaris’ heb ik veel commentaar gekregen: ‘Daar gaat het toch niet om. Ik wil geen geldwolf zijn. Wil je graaiers van ons maken’. 

Vlak na mijn keuze las ik in de Volkskrant van 6 november 2013 het artikel ‘Een salarisverschil van 8 procent, alleen omdat je vrouw bent’*. Hierin worden als redenen gegeven:

  • Vrouwen eisen minder salaris dan mannen.
  • Vrouwen spelen het spel om opslag en extra periodieken minder goed dan mannen.
  • Vrouwen denken dat loonsverhoging vanzelf komt als opvalt dat ze hun werk goed doen.
  • Een extra periodiek: mannen vinden dat ze daar recht ophebben.
  • Mannen zijn assertieve onderhandelaars. Vrouwen zien zo’n extra beloning als cadeautje.

Dat raakte mij enorm. Het bevestigt wat ik bemerk in de praktijk. Als ik in mijn workshop Topvrouw in interactie: onderhandelen voor wat je waard bent’ vraag wat vrouwen zo lastig vinden, dan geven ze verschillende redenen aan:

  • Ik kan gewoon niet onderhandelen.
  • Ik durf het niet aan de orde te stellen.
  • Ik ben bang om afgewezen te worden.
  • Ik vind dat ik het zichtbaar verdiend moet hebben en dus komt mijn leidinggevende wel als hij het heeft gezien.
  • Ik vind het niet belangrijk genoeg.

Daar zitten allemaal overtuigingen onder met een negatieve lading: ‘Ik ben niet slim genoeg. Ik ben het niet waard. Het lukt mij toch niet’. En als ik dan aan de slag ga met deze vrouwen dan zie ik enorme resultaten: het zelfvertrouwen neemt toe en het strategisch denken maakt sprongen. En leuk is het dan om later te vernemen dat de huurprijs van een kantoorpand inderdaad omlaag is gegaan in plaats van omhoog door de onderhandelingstactiek van mijn deelneemster. 

Wil jij ook gewoon een goede onderhandelaar voor jezelf worden. Doe dan als eerste stap deze oefening:

Onderzoek je overtuigingen
Welke aannames en denkbeelden heb jij over onderhandelen? Zet deze op een rijtje op een vel papier. Zet op een tweede vel papier de overtuigingen neer die je ziet bij mensen die volgens jou wel goed onderhandelen. En dan in positieve termen, dus niet overdrijven. Verscheur het eerste blaadje en kies drie positieve termen van het tweede vel die volgens jezelf wel aan te leren zijn.

Oefenen
Maak met jezelf iedere dag de afspraak dat je eenmaal die dag dat gedrag laat zien dat je op het overgebleven vel hebt geschreven. Zoek daarbij situaties uit waarin je je voldoende veilig voelt om te oefenen. Schrijf ’s avonds op wat goed is gegaan, waar je trots op bent.

Op deze manier bouw je aan positieve overtuigingen in jezelf. De eerste stap om tijdens het volgend jaargesprek te vragen om een salarisverhoging die jij verdient. 

*‘Nationaal Salaris Onderzoek 2013’, uitgevoerd door Nyenrode Business Universiteit en Carrièreplatform Intermediair

Veel succes!
Margreet

P.S. De tweede stap is natuurlijk je opgeven voor de workshopTopvrouw in interactie: onderhandelen voor wat je waard bent’.

KLIK HIER VOOR MEER DETAILS OVER DE WORKSHOP