Onlangs werd mij gevraagd hoe ik dat doe, een intake en het begeleiden tijdens een programma. Ik ging bijna stotteren en had geen helder antwoord. Hoe professioneel! Terwijl de intake, samen met de deelnemer zoeken naar de essentie van haar vraag, zo’n mooi en bijzonder proces is.

De vraag zette me aan het denken en met dit artikel probeer ik voor jou, maar ook zeker voor mijzelf, hier woorden aan te geven.

Foto van jou

Tijdens de intake probeer ik een foto van jou te maken en van jouw verleden. Uiteraard ga ik eerst op de aanleiding in. Waarom wil je op dit moment deelnemen aan het programma van Topvrouw. Ik kijk daarbij dan naar je huidige werk- en levenssituatie.

Daarna ga ik terug naar jouw verleden met vragen zoals:

  • Hoe maak jij keuzes, bijvoorbeeld de keuze voor je studie?
  • Uit wat voor gezin kom je? Welke waarden heb jij meegekregen tijdens je opvoeding?
  • Hoe hebben de waarden uit jouw gezin / je vriendengroep / je studie jou gevormd?
  • Ervaar jij ze nu als steunend en helpend of belemmeren ze jou in deze fase van je leven?

Al pratend komen we dan weer op het heden uit. Want als je vraag nu is ‘Hoe profileer ik mijzelf het beste?’ en je komt uit een gezin waarin de norm was ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!’, dan snap je dat profileren wel een pittige opgave kan zijn. Een andere die ik vaak tegenkom is: ‘Maak gebruik van al je talenten!’. Deze klinkt heel warm, maar kan in het heden af en toe zeer lastig voor je zijn.

Wat doe ik met deze foto?

Als ik dan samen met jou een beeld (een foto) heb gemaakt, dan kijk ik er samen met jou naar. Vaak wordt dan gedacht dat ik de onderliggende waarde, bijvoorbeeld bescheidenheid, niet waardeer. Dat is absoluut niet zo. Elke waarde, elk patroon van denken en handelen dat jou tot nu toe gevormd heeft, is waardevol. Daarover beschik je al. Voor mij vormen die de basis van jou. Heb je bescheidenheid meegekregen, dan heb je bijvoorbeeld heel goed geleerd eerst te denken voordat je handelt of je bent heel reflectief. Het is echter zo dat als jij er last van hebt, bijvoorbeeld van die bescheidenheid, ik samen met jou ga uitzoeken hoe jij vanuit deze waarde toch stappen kan zetten om je op jouw manier te profileren.

Zo ook met ‘Maak gebruik van je talenten’. Als dat iets is wat je meegekregen hebt, dan ervaar je dat vaak als heel stimulerend. Ik zie daar echter ook de keerzijde van, zoals vrouwen die geen ‘nee’ hebben leren zeggen of heel hoge eisen aan zichzelf stellen.


De waarden en denkpatronen vanuit het verleden

hebben je gebracht waar je nu bent.

 

Nu is het aan jou om je palet aan vaardigheden en waarden te verbreden en eigen keuzes te maken. Aan het einde van de intake probeer ik dan samen met jou die thema’s in kaart te brengen waar je tijdens het programma aan wilt werken.

Je kunt je vast voorstellen dat de intake een heel bijzonder moment voor mij is. Je geeft me dan namelijk de kans om jou te leren kennen en vanuit dit begrip van jou en je achtergrond, kan ik je begeleiden tijdens het programma of een individueel coachprogramma.