Karoline vervulde haar rol als arts-onderzoeker met passie maar bezweek ook bijna onder de hoeveelheid taken. Zij wist soms van gekkigheid niet hoe ze alles moest combineren. En nu was ze ook nog gevraagd om een congres mee te organiseren. Ze had alweer ‘ja’ gezegd, terwijl ze niet wist waar ze de tijd vandaan moest halen.

Karoline was basisarts en onderzoeker op de afdeling Urologie van een UMC. Dat houdt in dat zij zelf wetenschappelijk onderzoek uitvoert, artsen begeleidt bij hun onderzoek, onderwijs verzorgt in het basiscurriculum, urologen ondersteunt bij hun spreekuren en voor de hoogleraar diverse klussen uitvoert. Veel taken dus.

Merk jij ook dat je teveel op je bord hebt? Krijg jij ook de tip om ‘gewoon’ nee te zeggen, maar vind jij dat ook zo moeilijk? Uit mijn coachpraktijk weet ik dat je niet de enige bent. Waarom is ‘nee’ zeggen zo moeilijk? Als ik daarop doorvraag, krijg ik de volgende antwoorden:

 • Het is allemaal zo verschrikkelijk leuk.
 • Als ik het niet oppak, dan blijft het liggen.
 • Ik voel me vaak overvallen en heb al ‘ja’ gezegd voordat ik het zelf in de gaten heb.
 • Mijn baas accepteert geen ‘nee’.
 • Ik wil eigenlijk ook gewoon heel aardig gevonden worden.

Wat is bij jou de reden dat je het zo moeilijk vindt? Mail me (contact@topvrouw.nl) of reageer hieronder als jouw reden geheel anders is. 

Hoe los je dit nu op en behaal je ook nog persoonlijke winst? Bij Karoline en andere coachées werkte de volgende benadering.

Terugkijken
Kies een aantal momenten waarbij jij vindt dat je te snel ‘ja’  hebt gezegd. Schrijf op wie het vroeg, waarom je ‘ja’ zei , in wat voor situatie dit gebeurde en hoe jij je voelde.
Deze terugblik leverde bij Karoline de conclusie op dat ze het vooral moeilijk vond om ‘nee’ te zeggen tegen haar baas en haar collega’s omdat zij zich afhankelijk voelde van hen. Ook zij ze vaak ‘ja’ als ze het heel druk had en door wilde met haar werk. Dan was ze van het gezeur af. 

Herkennen & tijd creëren
Voor beide situaties hielp ik haar een juiste strategie te bepalen. Als haar hoogleraar haar overviel met een vraag dan zou ze als volgt reageren: 

 • ‘Dank je, dat je aan mij denkt bij deze vraag. Ik wil er even over nadenken en kom er binnenkort op terug.’

Als ze druk bezig was met iets anders en iemand viel binnen met een vraag dan zou ze deze zin gebruiken:

 • Ik ben op dit moment met iets anders bezig. Zou je me deze vraag willen mailen? dan kan ik er op een ander moment rustig naar kijken.’

Doel van deze standaardzinnen is tijd te creëren. Direct ‘nee’ zeggen is namelijk heel moeilijk. Mensen voelen zich dan ook niet serieus genomen of afgewezen.

Je keuze maken
Aan de hand van een aantal vragen kun je dan je keuze maken:

 • Wat zijn de voor- en nadelen van het ‘ja/nee’ zeggen.
 • Wat levert het mij op?
 • Waarom vind ik het moeilijk om ‘nee’ te zeggen?
 • Als ik ‘ja’ zeg, onder welke voorwaarden doe ik dat.

Vaak weet je intuïtief als wat het juiste antwoord is. Luister naar dit gevoel!

Antwoord geven

 • Als je ‘Nee’  gaat zeggen, formuleer kort en bondig waarom. Ga niet te veel uitleggen. Dat geeft juist vaak ruimte aan de ander om te gaan discussiëren.
 • Als je ‘Ja’ gaat zeggen, geef aan waarom je dit doet en ook welke voorwaarden je stelt in tijd, geld, zeggenschap of andere zaken. Daarmee kun je je eigen winst realiseren.

Wat leverde Karoline deze benadering op? Ze leerde tegen haar hoogleraar te zeggen voor welke klussen hij haar wel en voor welke hij haar niet meer kon benaderen. Ook naar anderen werd ze duidelijker en gaf ze haar grenzen aan.