Als vrouwelijke professional wil je impact hebben. Je wilt je visie neerzetten en je wilt je doelen realiseren. Zeker op dat ene moment dat je gevraagd wordt om jouw organisatie tijdens een meeting te vertegenwoordigen. Je bereidt je inhoudelijk goed voor. Vol zelfvertrouwen ga je die dag naar de meeting.

En dan gebeurt het:

• Je komt binnen in de vergaderruimte en kent niemand. Oh jawel, een persoon maar die kijkt net weg als jij binnenkomt. Wil hij jou niet herkennen?
• Je beseft dat je net niet de juiste kleding aan hebt als je naar de andere deelnemers kijkt.
• Er is nog een plaats vrij en dat is tussen twee personen die er zeer dominant uitzien.

Je voelt je per seconde kleiner en kleiner worden. Je zelfvertrouwen verdwijnt als sneeuw voor de zon. En laten we het dan maar niet meer hebben over de inhoudelijke boodschap die je wilde overbrengen. Die ben je prompt vergeten.

Herken je deze situatie? Misschien niet helemaal zoals ik het hierboven beschrijf, maar gewoon dat verschrikkelijke gevoel van je steeds kleiner en onbelangrijker voelen. De situatie die ik beschrijf, is mij overkomen. Natuurlijk al lang geleden, maar ik herinner me het nog als de dag van gisteren.

Wat had ik toen graag het gedachtegoed van Amy Cuddy gekend:

‘Fake it ’till you become it!’

Twee minuten een powerpose aannemen, je testosteronhormoon laten stijgen en dan gewoon met lef en zelfvertrouwen die vergaderruimte instappen. Haar gedachtegoed kun je vinden in de volgende TedEx talk.

Vorige week gaf ik de workshop ‘De Topvrouw in jou: benut je kracht, vergroot je impact, bereik meer!’. Met negen vrouwen hebben Heleen Brinkman en ik mogen werken aan hun krachtige boodschap op drie niveaus:

je boodschap brengen, echt vanuit jezelf (verbaal),
met een krachtige houding die bij jou past (non-verbaal),
en vanuit een positief basisgevoel (gevoel & emotie).

Ik weet niet wie het meest verrast waren: de deelnemers of wijzelf. Maar wat een krachtige authentieke vrouwen stonden daar met een zeer geloofwaardige boodschap.

Dank, dames!

Hartelijke groet,

Margreet van Rixtel
Oprichter Topvrouw.nl