Onzekerheid is vaak een thema dat genoemd wordt bij de start van mijn programma’s. Ze komen naar voren met uitspraken zoals: 

  • Ik word gek van mijn eigen onzekerheid.
  • Ik twijfel continu of ik wel het goede kies.
  • Van de buitenkant lijk ik stevig, maar zo voelt het van binnen niet.

Uiteraard ga ik dan eerst op zoek naar de oorzaak van deze onzekerheid. Interessant is dat die bij iedere vrouw een andere basis heeft. Dus ‘onzekerheid’ is eigenlijk een containerbegrip. Maar dit stel ik een andere keer aan de orde.

Eigenlijk roept het woord ‘onzekerheid’ hetzelfde gevoel op als ‘de witte olifant’. Je wil niet aan de witte olifant denken, dus de witte olifant is meteen in de ruimte waar jij bent. En dan ook enorm groot.

Wat ik wil zeggen is, dat als je onzekerheid onderdrukt, je dit thema juist groter maakt. Vooral op de momenten dat je moe bent, twijfelt of op een andere manier lastig hebt. Dan komt onzekerheid als een duiveltje uit het doosje.

Onzekerheid is ook een raadgever

Klopt het dat je vaak een discussie hebt met jezelf, waarbij je dan denkt: ‘Meid, houd op met die onzekerheid’. Net alsof er twee stemmen zijn die met elkaar ruzie maken? Dat is eigenlijk ook waar. Het zijn twee delen van jou die allebei bij jou horen.

Stel: binnen jouw team hebben twee mensen ruzie. Wat doe je dan, als je voelt dat je moet ingrijpen. Je spreekt met de één en luistert goed. Je spreekt met de ander en luistert goed. Vervolgens probeer je in een gesprek met zijn drieën jouw beeld te formuleren en dan samen tot de juiste oplossing te komen.

Dit is in ieder geval mijn advies naar jou toe ten aanzien van de twee stemmen die ruzie met elkaar maken.

  • Luister heel goed wat de onzekere stem tegen je wil zeggen. Vaak heeft deze stem een waarschuwende inhoud die bedoeld is om jou te beschermen tegen grote fouten.
  • Luister heel goed wat de andere stem tegen je wil zeggen. Vaak heeft deze stem iets uitdagends in zich die ervoor zorgt dat jij uit je comfortzone gaat en stappen durft te zetten.

Zie de informatie van beide als waardevol. Waardeer beide kanten. Schrijf alles eens op papier. Zet ze naast elkaar. Door aan allebei de stemmen aandacht te besteden, respecteer je jezelf enorm. Want beide kanten horen bij jou.

Helikopter dan en neem vanuit de persoon die jij nu bent, met behoefte aan zekerheid en behoefte aan aandacht, een beslissing.

En als die onzekerheid dan toch nog aanwezig is, dan zeg ik tegen mezelf, beter gezegd dat onzekere deel van mezelf het volgende: ‘Lieve onzekere Margreet, ik hoor je, ik waardeer je en ik luister naar je. Toch neem ik een andere beslissing. Omdat als ik nu de uitdaging niet aanga, ik mezelf echt te kort doe. En dat wil je toch niet?’

Want onzekerheid is goed, maar mijn leven laten bepalen door mijn eigen onzekerheid? Nee, dat gaat mij te ver. Jou toch ook?

Succes!

Margreet van Rixtel
Oprichter Topvrouw
en FemaleTopTalent