Herken jij je, 50+ professional, in deze complimenten:

  • Je wordt gewaardeerd om je inzet en loyaliteit.
  • Als je jou iets vraagt, dan doe je dat ook.
  • Alle ‘bordjes’ waarmee je bezig bent, vind je leuk.

Maar om al die bordjes de komende jaren ook nog hoog te houden: pfff vermoeiend.

En nu? 
Dit blijkt een lastige vraag te zijn voor vrouwen rond de 50 jaar en ouder. Voor mij was dit ook het geval. Waarom? Daarover heb ik natuurlijk de afgelopen jaren regelmatig nagedacht. Zoals je weet, heb ik me specifiek geconcentreerd op de ontwikkeling van vrouwelijke professionals, zoals jij. Wat mij opvalt?

Vrouwen doorlopen vaak een carrière pad waarbij werk gecombineerd wordt met andere (zorg)taken. Dit kan zorg voor hun kinderen of familie zijn, vrijwilligerswerk of een andere maatschappelijke taak. Deze taak is veelal meer gericht op ‘geven’. In ieder geval zo vullen veel vrouwen deze rol dan in. Mannen zijn beter in staat extra taken te doen waarbij zij zelf ook ‘nemen’. Een voorbeeld: vaak zie ik in sportverenigingen mannen de voorzitter waardoor ze meer status krijgen in de gemeenschap. Vrouwen vervullen vaker de wat onzichtbare secretarisrol.

Patroon?
Dit patroon van het oppakken van een faciliterende rol in het leven, herken ik ook persoonlijk. Ik heb me gericht op het zijn van een goede (stief)moeder en een ondersteunende vrouw van een bestuurder in de zorg. Vroeg mijn partner dit? Nee, zeker niet. Ik heb dit zelf gedaan. Is het fout? Ook niet. Wel moet ik constateren dat ik mezelf te kort heb gedaan. Ik heb niet uit mezelf gehaald, tot dan toe, wat er in mij zat. Ik heb dit patroon ook pas laat ontdekt. Dat is dan ook de aanleiding geweest op het FemaleTopSenior coachprogramma (www.femaletopsenior.nl) te ontwikkelen.  

Hoe nu verder?
Daar sta je dan met je al je ervaring al die bordjes hoog te houden. Mijn tips?

  • Bedenk wat jouw drijfveren zijn in je leven. Kijk terug op je leven en voel de verlangens die nog niet vervuld zijn. De kunst is nu, om heel dicht vanuit dit gevoel, keuzes te maken in je (werk)leven.
  • Zet eens je eigen verwachtingen, waaraan jij wilt voldoen, op een rij en kijk daar reëel naar. Als je alles impliciet houdt, dan is de kans groot dat anderen je sturen in plaats van dat je dat zelf doet. Aan welke verwachtingen wil je blijven voldoen en welke ‘bordjes’ ga je bewust in de prullenbak gooien?

Het zijn helaas geen ‘one-minute-tips’. Die zou ik je graag aanreiken als die er zijn. Jij bent een bijzonder mens in een specifieke situatie. Maar we kunnen je wel aanbieden om samen te kijken naar wie jij bent in jouw situatie. We wensen je heel veel succes in deze fase van je carrière en steunen je graag met onze activiteiten. Wil je graag telefonisch contact, mail dan even naar contact@topvrouw.nl.

Warme groet,
Ook van Karin Lombarts en Ardi Roelofs,

Margreet van Rixtel
Team FemaleTopSenior