In mijn artikelen geef ik je vaak tips over hoe jij de rust en het overzicht in je werk kunt behouden. Eén van mijn collega’s gaf me onlangs subtiele feedback door te vragen of ik nog wel leef en werk volgens de gedachten die ik uitdraag. De vraag stellen betekent natuurlijk dat het antwoord zichtbaar was: ‘Nee dus!’ Het is echter absoluut niet de vraag of ik op het goede spoor zit ten aanzien van de inhoud. Dát is een volmondig: ‘Ja!’.

Wat wel het geval is, is dat ik in de derde versnelling 120 kilometer per uur wilde rijden. Eén van de valkuilen, die ik beschrijf in het artikel ‘Op weg naar de top? Drie stappen om de juiste versnelling te vinden’. Mijn lijf gaf signalen af dat ik deze snelheid niet zou volhouden. Ik moest gaan schakelen.

Ik heb dit in gang gezet door naar een stilteweekend te gaan*. Van vrijdag 16:00 uur tot zondag 16:00 uur niet praten en zo min mogelijk prikkels binnen laten komen. Dus ook geen social media, mails, WhatsApps of Netflix.

Alleen lummelen, wandelen, oefeningen doen, voelen en slapen. Wat ik bedoel met oefeningen? Bijvoorbeeld:

  • Rek- en strekoefeningen om te voelen waar het vast zit in je lijf.
  • Bewust ademhalen zodat je ontspant en weg beweegt van het denken.
  • Zingen om je energie te laten stromen.

Wat was het heerlijk om alleen met mezelf bezig te zijn. Ik was met 9 anderen plus de begeleider en haar partner die voor ons zorgden. Samen stil zijn maakt dat een ieder in zijn/haar eigen ruimte blijft. Heel bijzonder. Ik voelde geen verantwoordelijkheid voor de anderen of het groepsproces.

Wat heeft dit weekend me opgeleverd?

  • Ik miste Netflix of Facebook totaal niet en besefte daardoor dat ik de tijd die ik daaraan besteed, verloren tijd is. Het scheelt eerlijk gezegd een groot aantal uren per week, die nu vrijkomen.
  • Stil zijn en alleen bezig zijn met ademhalen, verder met niets: wat is dat heerlijk! Gedachtes kwamen en gingen, gevoelens kwamen en gingen. Gewoon doorgaan met ademhalen. Dat relativeert enorm.
  • Zingen geeft me energie. Maar zingen in een koor wil ik de andere koorleden of de luisteraars niet aandoen. Dus ga ik dat maar doen als ik in de file sta. Filegenoten: be aware!

De laatste oefening was confronterend. Ik werd uitgenodigd om mijn concrete behoeften te kiezen uit beschreven kaarten die op de grond lagen. Al snel vielen mij de woorden ‘Slaap’ en ‘Beweging’ op. Want wil ik Topvrouw verder uitbouwen, dan heb ik dit nodig.  Dus:

  • In plaats van Netflix kijken, lekker een stukje lopen.
  • Korte pauzes tussen coachgesprekken gebruiken om bijvoorbeeld de trap op en af te lopen.
  • Lekker vroeg naar bed om in stilte rustig adem te halen. Verder niets.

Door dit nu uit te spreken, haal ik de vrijblijvendheid er vanaf. Want ik wil Topfit blijven, om jou optimaal te kunnen ondersteunen in jouw ontwikkeling. Het zijn de kleine dingen die het doen en dit is zo voor mij haalbaar.

Dank dat je dit wilde lezen en natuurlijk hoop ik dat het jou ook aanzet tot een schakelmoment voor jezelf.

* Ik heb het stilteweekend doorgebracht in de eeuwenoude Bonifatiuskerk te Horssen.