Ik was zoekende naar verdere ontwikkeling in mijn loopbaan maar wist niet goed hoe ik die stap moest zetten. Ik durfde eerlijk gezegd ook niet te denken aan die volgende stap, namelijk Hoogleraar worden. Dit heeft mij vroeger en jarenlang een onhaalbare positie geleken, alleen geschikt voor de allerbeste. En dat vond ik mezelf niet. Omdat ik mijn eigen belemmeringen toch altijd graag aanpak, ook al heeft dat soms een lange aanloop, heb ik besloten bij Topvrouw aan te kloppen voor een oriënterend gesprek over mijn plannen.

Inmiddels ben ik in mijn eigen faculteit bezig me te oriënteren op een leerstoel die past bij mijn profiel. Dit nadat ik op een andere universiteit als tweede geëindigd was bij een hoogleraarsbenoeming. Zonder het jaarprogramma had ik deze stappen nooit gezet.

Vanaf dag 1 van het jaarprogramma heb ik heel veel geleerd. Niet alleen over mezelf, ook over mezelf in relatie tot anderen en ook het soort organisatie waarin ik zit. Vooral dat, als je je doel wilt bereiken, dit juist niet betekent dat je jezelf moet verloochen. Je moet juist je eigen sterke kanten uitvergroten.

Ik vond het een evenwichtig samengesteld programma, met de juiste afwisseling van individuele gesprekken, workshops over thema’s als onderhandelen en macht, experimenteerdagen waarin je vooral met jezelf en je eigen handelen geconfronteerd wordt en waarin zo goed bleek dat je eigen lichaam een heel belangrijk instrument is om iets te bereiken.

Ik vond de begeleiding bijzonder prettig, respectvol, luisterend, maar ook zinvol confronterend en meedenkend.

Mijn advies voor collega UHD’s: Aarzel niet te lang, maar duik in het diepe, ga de uitdaging aan jezelf te ontwikkelen in wat jij wilt bereiken.

Anne-Marie Slotboom – Universitair hoofddocent