“I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it.
The brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear”.

Leiderschap; of je nu leidinggeeft aan jezelf, aan een team of aan een grote organisatie, het vraagt dat je regelmatig reflecteert, zowel terug- en vooruit kijkt. Vooruitkijken lijkt zo makkelijk, maar dat is het niet. Soms roept de toekomst angst en onzekerheid op. Zeker in een onrustige periode.

We weten cognitief, dat angsten vaak onterecht of irrationeel zijn. Maar we hebben deze wel. Vaak willen we ervan af. Duwen ze weg. Maar een bal die je onder water wilt duwen, krijgt onbeteugelde krachten om weer boven te komen. Daarom omarm ik tegenwoordig, als ik me bang voel, de dichtregels van Marianne Williamson. Deze zijn vooral bekend geworden doordat Nelson Mandela deze gebruikte tijdens zijn inaugurale rede als president in 1994.

Kiezen voor moed
Nelson Mandela zei toen: ‘Ik heb geleerd dat moed niet de afwezigheid van angst is, maar de overwinning erover. De moedige man is niet hij die niet bang is, maar hij die die angst overwint”.

En ik weet zeker, dat met ‘man’ ieder mens bedoeld wordt.

Moed is een keuze, die je kan maken, boven angst. Moedig zijn betekent niet, dat je niet bang bent. Moedig zijn, betekent dat je bang bent én dat je ervoor kiest om je angst onder ogen te zien om een stap voorwaarts te zetten. Persoonlijk helpt het mij om de eerste kleine stap te bedenken die ik moet zetten. Dat vraagt dat dan wel dat ik een paar keer heel diep ademhaal en tegen mezelf zeg ‘Kom op, je kunt dit, omdat je het echt zelf wilt. Je wilt vooruit’.

Wat kan je leren van angst?
Meestal vertellen onze angsten ons precies waar we echt om geven. Ik kan bijvoorbeeld bang zijn anderen teleur te stellen. De coachée heeft het al zo zwaar, dus ik moet echt klaar staan om te ondersteunen. Wat deze angst mij laat zien, is hoe verantwoordelijk en betrokken ik me voel.

Voordelen van moed boven angst
Moed, zeker zoals Mandela deze in zijn leven heeft laten zien, is het vermogen om ondanks onze angst en pijn vooruit te komen. Als we dat doen, zullen we ontdekken dat het overwinnen van de angst ons niet alleen sterker zal maken, maar dat we ook een stap voorwaarts kunnen zetten in ons levenspad.

  • Wat weerhoudt jou om je doelen of dromen na te streven? Wat als je deze belemmerende gedachten in een kastje opbergt, de sleutel symbolisch omdraait en in de toekomst ‘gewoon’ echt doet wat jij belangrijk vindt?
  • Wat zal er gebeuren als je zonder angst en ongerustheid het pad gaat bewandelen? Wat levert jou dat op? Welke invloed zal dit op jou en anderen in jouw omgeving hebben?
  • Wat kan de eerste stap zijn om moed te tonen je eigen schaduw achter te laten? Voel dan eens hoe trots je op jezelf zal zijn!

Ik wens je veel moed toe om de toekomst op te pakken.

Warme groet,
Margreet