Als coach bij een arbodienstverlener wil ik naast mijn uitvoerende functie, ook graag bijdragen aan het bedrijf als geheel, door mee te denken over productontwikkeling, procesverbetering en over onze identiteit. Daarnaast willen we als coaches op termijn ook bij onze klanten meer op organisatieniveau begeleiden. Ik liep er tegen aan dat ik kennelijk niet handig opereerde in de organisatie. Ook was ik me onvoldoende bewust wat mijn manier van communiceren doet met andere mensen. De effecten merkte ik wel: mensen werden terughoudend om me te betrekken. Het maakte me erg onzeker en ook gefrustreerd, omdat ik me niet begrepen voelde in mijn intenties.

Ik ben aan het jaarprogramma van Topvrouw.nl begonnen om meer ‘organisatiesensitief’ te worden. Ook om mijn persoonlijk leiderschap te versterken. Door steeds concrete zaken te bespreken waar ik tegen aan liep, kreeg ik veel meer zicht op het effect van mijn gedrag, maar ook op de ongeschreven regels binnen een organisatie. Het programma heeft me geholpen om me veel bewuster te worden van de kwaliteiten die ik te bieden heb en hoe ik deze effectief en met plezier kan inzetten voor mijn bijdrage binnen de organisatie. Door de samenstelling van het jaarprogramma maak je zowel een slag naar buiten als een slag naar binnen, ga je actief je organisatie in en vergroot je je zelfkennis door reflectie op wat je tegenkomt. Dat laatste is in mijn ogen heel waardevol, omdat je zelf het instrument bent om je doelen mee te realiseren. Door het jaarprogramma ben ik me veel bewuster geworden van mezelf als onderdeel van een geheel. Dat maakt dat ik heel anders ben gaan kijken naar hoe je invloed uitoefent. Eerst had ik het idee dat je een goed idee uitlegt aan anderen om ze er ook van te overtuigen. Vervolgens ga je dat uitvoeren. Nu zie ik dat je sommige dingen niet kunt plannen, maar moet laten ontstaan. Dat vergt een andere aanpak, een andere manier van verbinding leggen en draagvlak creëren. Het voelt een beetje als toen ik leerde schaatsen: je gebruikt net als bij lopen ook je benen, maar het is toch heel anders. Maar een geweldige ervaring, zeker als je merkt dat het steeds beter gaat!

Het jaarprogramma is trouwens ongelooflijk effectief. Ik merk dat ik nu echt anders benaderd wordt binnen mijn organisatie, dat mensen me betrekken bij zaken waar ik graag aan bij wil dragen. Ik werd zelfs onrustig van het succes: wat nu? Gelukkig is de organisatie dynamisch genoeg dat er altijd wat nieuws te doen blijft.

Ik vind Margreet erg kundig en to-the-point. En heel betrokken! Haar inhoudelijke inbreng is heel adequaat, daar heb je echt wat aan, je ziet het gewoon zo gebeuren. Haar interventies raakten steeds de kern van de zaak. Ze ziet gewoon waar het precies bij jou blijft steken. En ze helpt je over die drempel. De combinatie met Heleen, die vanuit een lichaamsgerichte aanpak werkt, vind ik een gouden greep. Het helpt om zaken te ervaren in het hier-en-nu, in je lijf, en dat vergeet je niet zo snel meer!

Ik hoef zelf niet zo nodig naar de ‘top’ (we hebben trouwens maar een heel platte organisatie), maar ik wil wel invloed kunnen uitoefenen op de zaken die ik belangrijk vind in mijn organisatie. Als jij dat ook hebt, en je loopt net als ik tegen muren aan die je wel ervaart maar die lastig te benoemen zijn, dan kun je veel hebben aan het jaarprogramma. De combinatie van meer kennis over hoe dingen lopen in een organisatie, samen met individuele coaching, maakt niet alleen de muren beter zichtbaar, maar vooral de deuren erin. Je leert ook hoe je ze open kunt maken. Het is de investering echt dubbel en dwars waard.

Dr. Ir. C. Coehoorn, coach Arbodienst