Thessa Menssen is op donderdag 26 september gekozen tot Topvrouw 2013. En zoals zij in de Volkskrant aangeeft, heeft zij gemengde gevoelens bij de verkiezing van Topvrouw van het jaar. ‘Meedoen aan zo’n verkiezing levert leuke reacties op. Maar het verschijnsel op zich is wel moeilijk. Waarom is zo’n verkiezing nodig terwijl ik om me heen zo veel topvrouwen zie?’

Waarom ik in dit artikel aandacht besteed aan haar verkiezing is, omdat ik vind dat ze een aantal zaken zo goed en helder verwoordt en natuurlijk ook omdat zij mijn visie bevestigt dat het keuzeproces zo belangrijk is.

Dat het nog niet vanzelfsprekend is dat vrouwen topposities bekleden, beseft zij natuurlijk ook. Ze geeft aan dat vrouwen misschien aanmoediging nodig hebben. Al was het maar omdat vrouwen nog altijd eerst wordt gevraagd hoe ze gezinsleven en carrière denken te combineren. Haar verzoek ‘Laten we het daar nou gewoon niet meer over hebben’. Andere interessante quotes die ik rondom haar verkiezing tegenkwam deel ik ook graag met jullie. 

Vrouwen zijn anders dan mannen.

Tijdens een sollicitatiegesprek loopt een vrouw de profielschets langs en geeft aan wat ze heeft gedaan. En dan wijst ze op drie dingen waar ze nog geen ervaring mee heeft, maar die ze wel denkt te kunnen. Een man bluft zich meestal door zo’n gesprek heen.

Maakt dat een vrouw onzelfstandig? Nee, dat is kwetsbaarheid en eerlijkheid tonen. Dat is iets wat vrouwen ook zeker moeten vasthouden, maar ze moeten ook realiseren wat er dan gebeurt.

Geen excuustruus

Bij haar aanstelling in 2012 heeft BAM bewust gekozen voor meer diversiteit. Dit vereist bewustwording, ook bij het bedrijf. We weten dat teams die divers zijn samengesteld betere resultaten opleveren. Van een werkgever vraagt dit, dat men minder traditioneel kijkt naar een carrièrepad. Daarmee helpen ze een organisatie vooruit.

Wat moeten vrouwen zelf doen?

‘Durf keuzes te maken, die uit te spreken en durf ervoor te gaan’. Maar veel hangt af van de omgeving waarin je acteert. En daarin loopt Europa, en Nederland helemaal, nog altijd achter. Formeel is er geen glazen plafond. Maar hoe kijken we tegen vrouwen aan. Wat wordt er van ze verwacht? Dat ze het thuis goed heeft geregeld. Als er iets is dat vrouwen kunnen, dan is het dat wel. Dus laten we het daar nou gewoon niet meer over hebben.

Thessa Menssen is 46 en is sinds 2012 CFO van Koninklijke BAM Groep. Daarvoor was zij CFO en COO van het Havenbedrijf Rotterdam. Geen bedrijven waarbij de rode loper klaar ligt voor een vrouw. Ze heeft Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven gestudeerd en haar MBA aan de Universiteit Twente behaald. Een vrouw dus met een bijzonder profiel. En ja, ze heeft een man en twee kinderen.  

Thessa Menssen wordt in het juryrapport geprezen omdat zij een heldere en transparante leiderschapsstijl heeft en een tomeloze inzet voor zaken die zij belangrijk vindt. “In een wereld waar mannen de boventoon voeren, in een bedrijf dat door moeilijke tijden gaat, in die wereld is zij een voorbeeld voor jonge vrouwen. De keuzes in haar carrière maken duidelijk waar zij voor staat. Ook de span of control en zwaarte van de functie, in haar geval een organisatie met zo’n 25.000 medewerkers en een omzet van circa 7,5 miljard euro, heeft de jury doen besluiten om Thessa Menssen de prijs toe te kennen,” aldus Gerdi Verbeet, juryvoorzitter Stichting Topvrouw van het jaar.