Sinds 2013 ben ik nu aan de slag met Topvrouw en FemaleTopTalent. Laatst vroeg iemand mij wat mijn belangrijkste bevindingen waren in de afgelopen jaren. Als eerste flapte ik eruit: ‘Dat ik zoveel vrouwen ontmoet die zo’n bijzondere talenten en kwaliteiten hebben.’ En de tweede zin was: ‘Maar dat ze niet durven deze echt te exploiteren, te verzilveren, er echt in te gaan staan’.
Om vervolgens in te koppen: ‘Wat mij trots maakt, is dat de begeleiding van Topvrouw hen dan blijkt te helpen om stappen te zetten.’
En over dit laatste gaat dit artikel. Wat zijn dan de belangrijkste stappen die gezet worden om de kwaliteiten te verzilveren.

Stap 1   Bewust nadenken over de toekomst

Wat me opvalt, is dat vrouwen wel nadenken over de komende jaren, wat wil ik?, maar niet voor de langere termijn. Op korte termijn iets realiseren is heel moeilijk. Dan belemmert de weerbarstige werkelijkheid je vaak. Dat roept dan soms gedachtes op dat het toch niet gaat lukken. Wat ik hiermee bedoel is, dat ik graag wil dat je nadenkt over de volgende vraag:

Als ik mag dromen, waar wil ik dan over 5 tot 10 jaar staan? Hoe wil ik dat mijn leven er dan uitziet? Belangrijk is, dat je dit uitspreekt, naar jezelf, naar anderen, naar de groep waarin je werkt. Zoek de mensen waarvan je voelt dat ze je steunen. Want wat enorm helpt, is dat je dan feedback krijgt waardoor je je gesteund voelt.


Stap 2   Onder het dekbed van de belemmeringen uitkomen

Uiteraard zijn er heel veel dingen, in jezelf en in je omgeving, die ervoor kunnen zorgen dat je plannen niet gerealiseerd worden. Daarom is het ook je droom en geen blueprint plan! Wat helpt is om alle belemmeringen op een rijtje te zetten en vervolgens het volgende te doen.

Zet op een rij:

  • Wat zijn mijn kwaliteiten?
  • Waarom zou ik dit wel kunnen?
  • Over welke competenties beschik ik al die ik kan gebruiken bij het realiseren van mijn droom?

Het leuke is dat je dan naast je belemmerende gedachten ook de steunende gedachten zet. Leg deze op je bureau of op een andere goed zichtbare plaats. Het helpt om er elke dag naar te kijken. Doel is dat jij onder het dekbed uitkomt dat zo veilig is maar je ook verstikt.

Stap 3   Concreet tot actie komen

Wat ik zie, is dat vrouwen hele hoge verwachtingen hebben van wat ze moeten doen. Het moet allemaal in één keer lukken. Omdat dit irreëel is, komen ze vaak tot stilstand. Daarom pleit ik voor het volgende:

Probeer met hele kleine en concrete stappen dingen uit. Maak met jezelf de afspraak dat je elke dag één ding uitprobeert in een omgeving waarin je dit durft. Dus in een veilige omgeving. Dat kan op het werk zijn maar ook in privésituaties. Houd een boekje bij waarin je opschrijft wat je wilt doen en hoe het is gegaan.

Stap 4   Resultaten en successen vieren

Bij het schrijven hoe iets gegaan is, is het belangrijk om op te schrijven wat WEL gelukt is. Wat datgene is waar je WEL trots op bent. Wij vrouwen zijn er namelijk goed in om te zeggen wat nog niet gelukt is, wat we fout hebben gedaan. Zo jammer!

Probeer alle succesjes met jezelf te vieren. Schrijf ze op, lees ze over. En als anderen van je plannen weten, vier af en toe de successen samen met hen. Hoe leuk is het om samen met vriend(inn)en dit soort moment te vieren. Zeker als zij hier ook mee aan de slag gaan.

Heel veel succes en plezier!