Onlangs had ik een workshop van Topvrouw.nl. Daarin komen deelnemers uit verschillende programma’s bij elkaar. Dus ook vrouwen uit verschillende carrièrefasen. Deze kruisbestuiving is enorm leuk. Zo ontstaan in de pauzes vaak gesprekken over de dilemma’s die eenieder ervaart.

Eén thema komt regelmatig terug: de combinatie van werk en moederschap. Dit begint al vroeg in het werkende leven van een vrouw. Wil je moeder worden? En als je moeder wilt worden, wanneer is er dan ruimte voor het moederschap in je carrière? Vervolgens ook de spanning of het ouderschap wel aan jou (en je eventuele partner) gegund is.

En dan, als je dan eenmaal moeder geworden bent, is het combineren van werk en zorg voor kinderen ook echt wel een klus. Dat is de reden dat ik er nu aandacht besteedt en we er een programma voor hebben ontwikkeld.

Ik heb de tips die seniorvrouwen vaak aan junior professionals geven eens verzameld. Dit is het resultaat.

Het is topsport 

Deze levensfase, waarin je jonge kinderen combineert met werk, is gewoon topsport. Het advies is dan ook om het zo ook te benaderen. Breng focus aan in je leven en durf keuzes te maken. Deze zijn niet voor je hele leven, deze zijn voor deze fase. Oefen in het nee zeggen. Je kunt niet alles en dus moet je prioriteiten stellen. Zorg ervoor dat de prioriteiten van anderen niet belangrijker worden dan die van jezelf. Ook zal mogelijk je sociale leven er tijdens deze fase enigszins onder lijden. Besef dat dit in een mensenleven maar een beperkt aantal jaren is en kies je vrienden en vriendinnen zorgvuldig. Kies voor mensen die jou geen energie kosten.

Multitasken: ook jij kan dat niet!

Uiteraard lopen werk en privé soms door elkaar heen. Maar denken dat je tijdens jouw zorgdag ook tijd hebt voor werk, is vaak een illusie. Heb je iets urgents te doen, omdat jij het prioriteit wilt geven, zoek dan een oppas die bij kan springen en maak dan tijd voor je werk. Voorkom dat je gaat multitasken. Dit lijkt efficiënt, maar kost extra energie omdat je alles maar half doet en je dan toch ontevreden bent.

Werk aan je schuldgevoelens en perfectionisme

Schuldgevoelens en perfectionisme blijken de grootste ‘killers’ te zijn bij werkende moeders en direct ook de lastigste om te veranderen. Daar blijkt echter wel de grootste winst te zitten. Het zijn namelijk energie slurpende emoties die jou als professional niet verder brengen en van jou niet een betere moeder maken. Belangrijk is, dat je herkent dat je last hebt van schuldgevoelens en/of perfectionisme. Blijf uit het oordeel en de veroordeling van jezelf, want daarmee los je het niet op.

Wél, door het serieus te nemen en te erkennen dat je er last van hebt. Vanuit deze bewustwording kan je dan stappen zetten. Over perfectionisme heb ik eerder een artikel geschreven. Perfectionisme: kracht of valkuil voor jou? Op een vergelijkbare manier zou je ook aan de slag kunnen gaan met schuldgevoelens.

Zoek steun

Wat we als seniorvrouwen achteraf vaak zeggen, is dat we het zo lang als een individueel vraagstuk hebben gezien. Met als gevolg dat we te veel en te lang geleden hebben. Hoe fijn zou het zijn geweest als je het meer had durven delen met andere vrouwen. Niet met collega’s want die hebben er belang bij om je op een bepaalde manier te adviseren. Niet met je partner, want hij/zij heeft ook een eigen belang. Maar met peers.

Dat is dan ook de reden dat ik met mijn team een programma heb ontwikkeld: femaleTopTalent In Balance. Kijk maar eens op de website https://www.femaletoptalent.nl/