Waarschijnlijk is jouw vakantie nu ook voorbij. Bij mij in ieder geval wel. Ik heb een pittige maar mooie zeezeilreis gemaakt. Het was een actieve vakantie die ervoor gezorgd heeft, dat ik geen moment tijd heb gehad om na te denken over mijn werk.

Maar nu komt die ‘Die eerste dag terug op mijn werk!’eraan. De drukte kan ik als oprichter van Topvrouw.nl nog wel zelf regisseren. Maar als jij in een organisatie werkt, kan het zijn dat je de eerste dag terug als een domper ervaart. Je wordt overladen met werk en weet niet waar je het eerst aan moet beginnen.

Het is misschien wel gek om te zeggen, maar het is slim om ‘planmatig’ de eerste dag na je vakantie aan te pakken. Daardoor houd jij de regie over jouw dag. Misschien moet je de dag ervoor al een mail naar je collega’s sturen. Want vooral de eerste twee tips vragen tijd en ruimte.


Tips voor de eerste werkdag na je vakantie!


Tip 1      Creëer tijd om goed bij te praten met je collega’s!

Natuurlijk ligt er een stapel werk op je te wachten en wil jij deze zo snel mogelijk wegwerken. Maar als je onmiddellijk aan de slag gaat, ben je niet op de hoogte van wat er tijdens je vakantie op het werk gebeurd is. Maak dus eerst een rondje door de organisatie. Praat niet alleen over de vakantie, maar ook over dingen die van belang zijn voor je werk. Vraag je collega’s gewoon direct: ‘Waar moet ik nu mijn prioriteit leggen?’

Tip 2      Orden je mails

Als het mogelijk is, kun je best eerst je inbox doorlopen voor je aan andere dingen begint. Natuurlijk is deze overvol. Spreek met jezelf af om alleen ordening aan te brengen. Ga ze dus nog niet allemaal lezen!  Ik maak hiervoor een aantal extra mappen met als thema: urgent, ter informatie, agenda-afspraken, belangrijk maar voor een later moment. Mails die ik c.c. ontvang, archiveer ik direct.

Zo ben je op deze manier op de hoogte van wat er tijdens je vakantie gebeurd is en zul je efficiënter aan je werk kunnen beginnen.

Tip 3      Houd je aan je goede voornemens

Vaak bedenk je tijdens de vakantie dat je een aantal dingen anders wilt gaan doen. Schrijf deze op en leg deze voornemens op een zichtbare plaats op je bureau.

Tip 4      Leg een vakantieherinnering op je bureau

Dit lijstje met goede voornemens kun je leggen naast een mooie vakantiefoto of een souvenir. Door even naar de foto of het souvenir te kijken, kun je je vakantiegevoel heel snel actief oproepen. Dat relativeert jouw werk enorm.

Tip 5      Plan een ontspannende lunch

In plaats van je broodje snel aan je bureau op te eten, kun je op je eerste werkdag na je vakantie beter een ontspannende lunch plannen met collega’s. Zo kun je wat over je vakantie praten en zul je je vakantiegevoel langer kunnen vasthouden.

Tip 6      Maak je vooral niet te druk

Wat er ook gebeurt tijdens je eerste werkdag: laat je niet opjagen. Pak problemen rustig aan en zorg ervoor dat je niet gestrest naar huis gaat. Maak het ook niet te laat op je eerste werkdag, je kunt beter rustig opnieuw wennen aan het werkritme.

Tip 7      Beloon jezelf

Een eerste werkdag na je vakantie kan zwaar zijn. Je bent het werkritme niet meer gewend en zult meer moeite hebben om je een hele dag te concentreren. Plan daarom indien mogelijk ’s avonds iets rustigs in of ga iets leuks doen. Beloon jezelf voor een zware werkdag.

Heel veel succes!