Corona, wintermaanden, onrust…

Ik kan deze opsomming langer maken. Maar je weet waarschijnlijk al wat ik bedoel. Deze periode kost veel energie. Gelukkig werk ik met veel veerkrachtige vrouwen die snel zeggen ‘Het is zoals het is en nu verder’.

Hoe waar dat ook is, het is ook heel belangrijk iets anders te doen. Namelijk weer bewust een stip op de horizon te plaatsen. Contact maken met waarom je dit werk doet en wat je persoonlijke drijfveren zijn. Wat wil je over 5 tot 10 jaar neergezet hebben? Waar werk je naartoe op de langere termijn?

Velen van ons accepteren dat we nu in de modder staan en gewoon vooruit moeten. Dat kunnen we ook goed. Doorzetten, anderen enthousiasmeren, dingen gedaan krijgen. Het helpt enorm als je daarbij ook een positieve stip op de langere toekomst plaats. Dat geeft energie of zoals Loesje het verwoord:

stip aan de Horizon

Een voorbeeld

Een neuroloog: net haar opleiding afgerond, een gezin met kleine kinderen, een promotie die ‘bijna’ klaar was. Verplaats je in haar en je snapt wel wat haar dagelijkse realiteit is: patiëntenzorg en gezin zijn al meer dan een fulltime bezigheid. En de promotie afmaken hing als een zware wolk altijd boven haar. Na een paar slapeloze nachten belde ze me huilend met de mededeling; ‘Ik zet de promotie in de koelkast. Ik wil niet meer.’ Na even gesproken te hebben, besefte ze dat de promotie al een tijdje in de koelkast stond, dat haar promotor dat ook prima vond, maar dat zij continu hem eruit haalde. Als eerste stap heeft ze tegen zichzelf en de promotor gezegd dat zij in 2020 niets doet aan haar promotie. Dat hielp enorm.

Daarna zijn we gaan praten waarom ze gekozen heeft voor neurologie en vervolgens voor een bijzondere patiëntengroep. Ze wilde iets voor hen betekenen. Haar innerlijke nieuwsgierigheid leidde tot een promotieonderzoek. Over 10 jaar hoopt zij dat haar onderzoek een wezenlijke bijdrage levert aan het welbevinden van de patiënt. 

Dit gevoel was ze kwijtgeraakt door de gekte van alledag. We zijn nu bezig met een realistische planning van alles wat ze wil doen. Met als eerste prioriteit: bijslapen.

En nu jij? 

  • Hoe ben jij bezig?
  • In welke ‘modder’ sta jij?
  • Heb jij nog contact met je persoonlijke drijfveren?
  • Weet jij nog wat je wilt?
  • Wat is jouw stip op de horizon?

Als je beseft dat je niet meer helder hebt wat je wilt voor de langere termijn, wacht dan niet te lang. Voor mijn gevoel is dit namelijk een van de oorzaken van burn-outachtige klachten. Als je dingen doet, maar je weet niet meer zo goed waarom je ze doet. Probeer te formuleren waar je wel naartoe wilt gaan, wat jouw richting is, jouw stip aan de horizon, jouw warmtebron.  

Lukt dit niet zelf, gun jezelf dan een steun in de rug. Die steun geven is namelijk ons vak.

Warme groet,

Namens team Topvrouw

Margreet