Soms zit je carrière gewoon in een flow. Je zit in de goede organisatie, je wordt gewaardeerd en je vooruitzichten zijn prima: de top is in zicht. En toch voel je dat je uitgeput raakt.

In deze situatie verkeerde Jantine. Als pensioendeskundige met een brede werkervaring werkt ze bij een grote verzekeringsmaatschappij. Binnen een jaar promoveerde ze van teamleider naar afdelingsmanager. Onlangs werd zij gevraagd om in een organisatiebrede commissie te gaan zitten om een reorganisatie voor te bereiden. Tegelijkertijd zit zij in het bestuur van een landelijke beroepsvereniging en adviseert zij als specialist regelmatig grote klanten. Deze klussen vindt ze allemaal enorm leuk en doet ze met verve.

Waarom heeft ze dan toch het gevoel dat ze niet goed bezig is? Deze vraag puzzelde haar, toen ik haar ontmoette bij een netwerkbijeenkomst. Dat was natuurlijk niet de gelegenheid om hier dieper op in te gaan, maar ik kon haar wel teruggeven dat ze in een valkuil trapt waarin veel vrouwen stappen, namelijk:

In de derde versnelling 120 kilometer per uur willen rijden!

Het lukt bij de meeste auto’s om die snelheid te bereiken in de derde versnelling, maar luister eens naar het geluid dat die auto dan maakt. Kun je je daar een voorstelling bij maken? Juist! Dat geluid maakt jouw lijf dan ook als je de weg naar de top wilt realiseren zoals Jantine dat doet.
Wat je dan fout doet? Je schakelt niet van de derde versnelling, naar de vierde, naar de vijfde.
Vanuit een succesvolle periode in je carrière ga je gewoon door, neemt steeds meer taken op je, maakt nauwelijks een keuze en doet alles wat je gevraagd wordt: 

Het grote risico van vrouwen met ambitie.

Tijdens onze volgende ontmoeting in een rustige setting hebben we samen gekeken naar dit vraagstuk en de volgende stappen gezet:

Stap 1 Wie zit achter het stuur?
Al snel komt Jantine er achter dat haar baas, haar medewerkers, klanten en de voorzitter van de beroepsvereniging achter het stuur zitten en de richting aangeven. En dat zij alleen maar bezig is het gaspedaal steeds harder in te duwen. 

Herken je dat dat anderen eigenlijk de regie over jouw werk hebben. Vaak komt dat omdat je denkt dat je afhankelijk bent van hen of omdat je aardig en flexibel gevonden wilt worden. 

Om meer inzicht hierin te krijgen, zijn we nagegaan welke taken Jantine uitvoerde. Hieraan koppelden we percentages: voor hoeveel procent deed zij dat voor zichzelf en voor hoeveel procent voor anderen. Dat gaf haar veel inzicht. Daarbij gaf ze ook leuke kwalificaties: dit doe ik uit gewoonte, dit om aardig gevonden te worden, dit omdat ik denk dat ik hiermee scoor bij mijn baas.

Stap 2 Achter het stuur gaan zitten
Symbolisch gezien heeft zij vervolgens iedereen achter het stuur weggeschopt en zelf het stuur gegrepen. Ze is naar haar leidinggevende gegaan en heeft aangegeven hoe zij in de komende jaren haar ontwikkeling ziet, welke taken zij nog wil continueren en welke taken zij wil afstoten. 

De reactie van haar baas: ‘Eindelijk…. !’Blijkbaar had hij haar al een aantal malen het signaal gegeven dat zij keuzes moest maken, maar in haar drukte heeft ze dat gewoon niet gehoord.

Stap 3 Echt schakelen naar de juiste versnelling
De periode na het gesprek met haar leidinggevende was de lastigste voor Jantine. Haar keuze om het stuur te pakken, betekende ook dat zij tegen anderen ‘Neen’ moest zeggen of aan ging geven wat zij van hen verwachtte in plaats van andersom. Deze periode duurde ruim een halfjaar. Regelmatig hebben we (telefonisch) contact gehad om op koers te blijven en lastige gesprekken voor te bereiden. 

Topvrouw.nl: jouw steun in pittige tijden!

De kern is dat als bij een sprong in je carrière:

  • bewust nagaat welke taken en rollen bij jouw nieuwe functie passen en welke niet meer.
  • bewust tijd creëert om op de juiste manier invulling te geven aan deze functie.
  • bewust schakelt naar het nieuwe niveau waarop je functioneert. 

Veel succes!

Margreet van Rixtel
Oprichter Topvrouw.nl

P.S. Laat jezelf ook ondersteunen en kom naar de workshop Topvrouw in actie: onderhandel voor wat je waard bent klik op ‘Topvrouw in actie’ voor meer info.