Monique is manager bij een ICT bedrijf. Samen met twee andere managers en directeur vormt zij het managementteam. Het moederbedrijf heeft grote financiële problemen. Deze heeft de productiviteitsnorm daarom sterk verhoogt. Juist in de periode dat Monique, die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van new business, extra tijd en geld nodig heeft voor haar afdeling.

Monique volgt op dit moment het leiderschapsprogramma ‘De Top is ook voor jou!’. Uit de tussenevaluatie blijkt dit een enorme steun voor haar te zijn. Wat haar het meeste geholpen heeft, zijn de volgende stappen die we volgen.
 
Stap 1 Zelf regie op haar eigen agenda!
In de eerste periode hebben we heel kritisch gekeken naar de vraag Doet Monique de juiste dingen?’. Deze vraag blijkt zeer confronterend te zijn. Monique doet heel veel, maar vooral zaken die de directeur, de collega-managers en de medewerkers van haar vragen. Zij wordt dus geleefd door anderen. Een deel hiervan vindt zij bij haar taak horen, vele activiteiten echter niet. Ze hield twee weken een lijst bij met twee kolommen: ‘Energiegevers’ en ‘Energienemers’. Op basis daarvan maakte zij een plan. Een deel van haar werk delegeert zij nu, andere activiteiten plant zij door tijd te blokkeren in haar agenda en een aantal klussen voert zij ‘gewoon’ niet meer uit. In onze telefonische coachmomenten ondersteun ik haar om zich aan haar eigen afspraken te houden. Want dat blijft natuurlijk het meest lastige!
 
Stap 2 Stip op de horizon
Doordat zij zo bezig is geweest met haar agenda, krijgt Monique een beter beeld van wat zij wil met haar afdeling. Want stap 2 die we zetten, is te bepalen wat haar Stip op de horizon is’. Als eerste gaat zij na wat haar drijfveren zijn. De TedX van Simon Sinek met zijn Golden CircleWhy, How, What’ vertelt heel duidelijk waarom dat zo belangrijk is. Vervolgens vertaalt zij haar drijfveren in een concreet plan voor de komende 3 tot 5 jaar.
 
Stap 3 Focus behouden!
Een voordeel is dat zij haar plan heeft ontwikkeld, vóórdat de oekaze van het moederbedrijf over de organisatie heen werd gestort. Want nu staat het managementteam voor de uitdaging om een plan te maken voor het verhogen van de productiviteit. Natuurlijk wil Monique meewerken aan dit plan voor de totale organisatie. Echter, doordat ze ook helder heeft waar ze met haar eigen afdeling, New Business, heen gaat, wil zij in dit plan haar eigen doelen ook een prominente plaats geven. Natuurlijk, het zal niet zo snel gaan als zij eigenlijk zou willen. Maar doordat ze een heldere focus heeft, voelt ze dat dit geen probleem is. Ze wil naar Rome, dus zal ze er komen! Met boemeltrein of op de fiets, maar Rome gaat ze halen.

En voor mij is het zo leuk om haar hier in het komende halfjaar bij te begeleiden!