Veel vrouwelijke professionals werken heel hard, zijn inhoudelijk enorm gedreven maar zorgen onvoldoende voor zichzelf. Herken jij de eerste twee punten? Dan is het derde ook op jou van toepassing! Dat komt dan vaak omdat jij ook in een aantal valkuilen stapt. 

Valkuilen van vrouwelijke professionals  

Hoe komt dat nu dat vrouwen zoals jij het lastig vinden om echt te gaan staan voor wat ze waard zijn? Dat heeft te maken dat vrouwen onderhandelen lastig vinden en vaak dan in de volgende valkuilen stappen: 

 • De kans om te onderhandelen missen  
  Om te kunnen onderhandelen, moet je willen zien dat je kunt onderhandelen. Vaak brengt een ander iets als een definitief besluit dat je krijgt medegedeeld. Een beslissing is pas definitief als deze geaccepteerd is. Dit kan een te snelle conclusie zijn. Door te achterhalen wat de argumenten achter het besluit zijn, is het mogelijk om te ontdekken waarover nog wel onderhandeld kan worden zodat voor jou het besluit acceptabel wordt. 
 • Het proces van onderhandelen niet leuk vinden 
  Onderhandelen wordt vaak gezien als een vies woord. Het aangaan van een onderhandeling wordt vaak uitgesteld. Vooral als het gaat over zaken rondom jezelf (salaris, opleiding). Dit leidt tot ontwijkgedrag. Vaak komt dit doordat je niet egoïstisch wilt overkomen. Vermijden van de onderhandeling is niet het antwoord. Het zorgt ervoor dat je jezelf niet laat horen en dat anderen je behoeftes ook niet leren kennen. Het gaat er niet om of je moet onderhandelen, maar hoe je dat gaat doen.  
 • Alleen denken vanuit je eigen zwaktes
  Vaak ga je de onderhandeling in met ‘het zal toch wel niets opleveren. Waarom zou de ander mij geven wat ik wil?’ Dit type negativiteit zorgt er per definitie voor dat de onderhandeling inderdaad niet gaat lukken. 
 • Laag inzetten bij de onderhandeling
  Twijfelen aan jezelf is een andere valkuil. Dan doe jij het werk al voor de ander tijdens de onderhandeling. Door al te denken voor de ander (dit zal hij toch wel niet accepteren) zet je een lager bod in dan je eerst van plan was. 
 • Belangrijk vinden dat iedereen je aardig vindt en gelukkig is 
  Hierdoor krijg je niet gerealiseerd wat je verdient. Zorg hebben voor de relatie is van belang. Dit ten koste laten gaan van de doelen die voor jou van belang zijn, zorgt op de langere termijn voor frustratie.

Zie jij dat een aantal van deze valkuilen ook op jou van toepassing zijn? Mooi! Want dan heb jij de mogelijkheid om dit jaar echt een stap te zetten.

 Topvrouw: jij gaat onderhandelen voor wat je waard bent!

Binnenkort verzorg ik een workshop.

Meld je aan via het e-mailadres: contact@topvrouw.nl.
Of direct via de website: Topvrouw in actie

Ik hoop je graag persoonlijk te ontmoeten en dan jou te ondersteunen bij de eerste stap om goed voor jezelf op te komen! 

Hartelijke groet,
Margreet van Rixtel