De politieke ontwikkelingen van de afgelopen periode hebben mij, misschien jou ook, uit het lood geslagen. Een diep gevoel van verdriet, dat velen in onze maatschappij zoveel frustratie ervaren. Met het mogelijk gevolg dat mensen vanuit achterdocht en angst (politieke) keuzes maken.

Ik merk dat ‘het uit het lood geslagen zijn’ me erg veel energie kost. Dat helpt anderen of de maatschappij evenmin. Dus waarom dat gevoel vasthouden? Niemand heeft er baat bij.

Vorige week ben ik weer gestart met het programma Leading Academic. Tijdens de eerste dag onderzoeken de deelnemers wat hun kernwaarden zijn. Toen zij daarmee bezig waren, besefte ik dat ik die oefening ook weer moest doen. Want, bedacht ik me, als ik uit het lood geslagen ben, dan moet ik zorgen dat ik weer ‘in het lood’ kom: gaan staan voor wie ik ben en wat ik wil.

Daarom heb ik onze eigen kernwaardenoefening weer gemaakt. Deze oefening helpt me om weer terug te gaan naar wat ik nodig heb en waarop ik groei. Dit zijn de kernwaarden waarop ik uitkwam:

  • Warm contact
  • Zachtmoedig
  • Persoonlijke groei

De waarde ‘Zachtmoedig’ is voor mij nieuw. Eerder waren het waarden zoals integriteit betrokkenheid. Maar dit woord ‘Zachtmoedigheid’ hielp me om weer in het lood te komen. Moedig voortgaan op een zachte manier. Ik heb zachtmoedigheid nodig om ook andersdenkenden toe te laten en hen te laten groeien.

Ik heb ook de kernwaarden van Leading Academic.nl weer eens goed onder de loep genomen.

  • Oprechte interesse
  • Warm confronterend
  • Toekomstgericht

Deze waarden vervullen me nog steeds met trots. Dus daar heb ik niets aan veranderd. Want deze kernwaarden hebben we met elkaar nodig hebben om te bouwen aan een cultuur, waar mensen zich erkend en herkend voelen.

Hoe ik dit ga doen met Leading Academic is voor mij een zoektocht waar ik nu mee bezig ben. Zodra ik de goede woorden gevonden heb, deel ik deze met jou.

Nu bied ik je graag de kernwaardenoefening aan, zodat jij ook kunt zoeken wat jouw kernwaarden zijn. Je zoekt uiteindelijk naar 3 kernwaarden, omdat je deze kunt onthouden en elk moment terug kunt halen. De keuze van 10 waarden naar 3 maak je door jezelf de volgende vragen te stellen

  • Welke waarden geven me energie? Laten mij in beweging komen?
  • Welke waarden zijn voor mij als zuurstof? Nodig om te leven?
  • Wat gebeurt er met me als ik in een omgeving ben, waar deze waarden niet (h)erkend worden?

Deze laatste vraag hielp me om bij het woord ‘zachtmoedig’ te komen. Want in een kille, harde omgeving waarin achterdocht centraal staat, word ik ziek. Of zoals ik dat aan het begin schrijf: raak ik uit het lood geslagen.

Veel plezier met het maken van de kernwaardenoefening.

Warme en zachtmoedige groet,
Margreet